Министарство грађевине и Коридори одговорили министру Вујовићу

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и јавно предузеће КОридори Србие реаговали су на јучерашњу изјаву министра финансија Душана Вујовића да је Србија потрошила седам милијарди динара мање средстава од планираних инвестиција у првих пет месеци, што значи да је подбацила са планом, а да одговор на питање зашто смо подбацили треба упутити предузећима Коридори Србије и Путеви Србије.
dusan vujovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Пут који је започет, а није завршен, нагласио је Вујовић, не даје никакве економске резултате, већ даје позитивне економске ефекте само у мери у којој је грађевинска оператива ангажована и подиже запосленост и плате и потрошњу материјала.
 

На 30 пројеката чију реализацију контролише Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до 15. јуна повучено је око 51 одсто планираних средстава, а у наредним месецима очекује се још бољи резултат, јер је грађевинска сезона у пуном јеку, саопштило је то Министарство.

"Имајући у виду да током зиме нема радова, па самим тим ни трошења буџета за капиталне инвестиције, реализација расхода за капиталне инвестиције не може се сагледати на основу података за неколико месеци, већ се мора посматрати на годишњем нивоу", наводи се у саопштењу.

Извршење буџета којима управља Министарство је, како се наводи, на нивоу од 49 одсто за инвестиције из републичког буџета и 53 одсто кад је реч о пројекима који се финансирају из кредита. 

"Посебно је важно да изведени радови на терену у потпуности прате финансијску реализацију будући да су јавна предузећа, као услов за исплату субвенција, у обавези да Министарству достављају месечне извештаје о повлачењу кредита и реализацији пројеката" додаје Министарство.

Коридори Србије саопштили су да слабије повлачење средстава (за инвестције) у првом кварталу може врло лако да се објасни - пре свега условима на градилишту и врстама пројеката који се изводе. 

Из Коридора Србије поручују да је у прва два месеца ове године тешко било очекивати од извођача да испуне планове у извођењу радова обзиром на временске услове који су у том периоду били у Србији. 

"Трошење капиталних инвестиција не може се гледати на пар месеци већ на годишњем нивоу, самим тим док је зимски период нема ни обављања грађевинских радова, па нема ни трошења", истиче се у саопштењу. 

У саопштењу се наводи да Коридори, као друштвено одговорно државно предузеће, у сарадњи са надлежним Министарством и осталим релевантним институцијама изузетно воде рачуна о стратешким пројектима који су им поверени од стране Владе Републике Србије. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести