Млеко неће поскупети, али ћемо га и даље увозити

Фармери који се и даље баве млечним говедарством добили су премију од десет динара по литру испорученог млека за трећи квартал ове године, а за последње тромесечје очекују исплату догодине, у фебруару.
2
Фото: pixabay.com

Углавном су задовољни износом, премда је у првом кварталу премија износила 15 динара ,а онда због недостатка новца, смањена на десет динара.

- Хвала држави што је нашла паре, али не би требала она да издваја новац у те сврхе већ би новац требало да добијамо од прерађивача млека - казала је за „Дневник” чланица Асоцијације произвођача млека Војводине и Оливера Латиновић, фармер из Накова код Кикинде, рекавши да ће и догодине износ премије бити исти, јер су после разговора у Министарству пољопривреде фармери чули да држава за виши износ премије нема пара

По њеним речима, после несташице млека, почетка увоза и значајнијег поскупљења млека и млечних прерађевина однос између млекара и фармера постао је пословнији.

86 динара по литру сада откупљивачи плаћају литар млека 

- Пошто млека нема на домаћем тржишту, млекаре су подигле откупну цену и до 86 динара по литру, а само неколико месеци раније нису плаћале ни 40 динара за литар испорученог млека - навела је наша саговорница и рекла да се сада велике млекаре боре за сваког произвођача свесне да неће имати шта да прерађују уколико не плате млеко по производној цени - истакла је Оливера Латиновић. 

Казала је ,додуше, да има још млекара али малих прерађивачких капацитета које и даље плаћају млеко за 40 динара по литру.

- Фармери који по тој цени продају млеко сигурно ће пропасти и ускоро продати говеда кланичној индсутрији - навела је Латиновић.


Чашица киселог млека 50 динара

Литар свежег млека сада је у радњама, у просеку, око 150 динара, павлака од 180 грама око стотину динара, а кисело млеко око 50 динара. Само пре годину дана ови производи су упола мање коштали .


Она сматра да млеко неће у наредном периоду бити скупље него што је сада,али да ће се сточни фонд крава млекуља и даље смањивати, па ће се млеко и надаље увозити.

- Млеко ћемо и даље куповати из других земаља, нажалост, али би било пожељно да се обрати пажња на квалитет увозног млека јер по радњама има свакоквог - истакла је Оливера Латиновић.

10 динара премија за млеко и у 2023. години

Како је навела, очекује се још један талас затврања фарми јер има доста сточара који нису успели да обезбеде храну за зиму јер за то нису имали пара.

- Банке од којих су фармери имали увек подршку сада више неће да их прате и дају кредите , а пошто без кредита немају од чега да плате сточну храну, сточари ће бити приморани да фарме затварају, а говеда продају кланицама - навела је Оливера Латиновић.

Дугорочно гледано, домаћем млекарству, истакла је, неће сванути у наредних неколико година јер да би теле било крава треба да прође две године, а онај ко једном изађе из посла неће му се поново враћати.

- Проблеми су се у млекарству годинама таложили па треба да прође и време док опет не стане на ноге, а у томе помоћ прво фармерима треба да стигне од откупљивача који млеко морају да плате по реалној, производњој цени - казала је Оливера Латиновић.  

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести