На једног инспектора рада 1.550 предузећа

По подацима Агенције за привредне регистре (АПР), у Србији је регистровано близу 400.000 привредних субјеката, које контролише 247 инспектора за рад. То значи да један инспектор рада „покрива” више од 1.550 предузећа.
radnici.jpg
Фото: pixabay.com

"Да би се испунили стандарди Европске уније у погледу безбедности и здравља на раду у Србији, неопходно је повећање броја инспектора за рад", каже за Танјуг начелница Одељења Инспектората за рад за студијско-аналитичке послове Маја Илић. 

Према њеним речима, константно повећање броја привредних субјеката, отежано функционисање привреде, као и све већи број законских и подзаконских аката које послодавци треба да примењују, а чије спровођење надзиру инспектори рада, свакако захтева већи број инспектора на терену. 

У Србији је регистровано близу 400.000 привредних субјеката, које контролише 247 инспектора за рад

Истовремено, оцењује она, прихватање и досезање европских радних стандарда, развој привреде и информационих система, захтевају и одговарајућу техничку опремљеност Инспекције да би се заштитила права запослених. 

Она сматра да је тренутни институционални оквир одговарајући за спровођење захтева ЕУ, али напомиње да је за примену свих „упутстава” неопходно повећати број запослених у Инспекторату за рад на пословима надзора. 

Количину посла коју свакога дана обављају инспектори рада широм Србије, Маја Илић илуструје подацима да је само у првих осам месеци ове године Инспекција рада добила 15.432 обавештења послодаваца о почетку рада на градилиштима. 

"Највише обавештења о почетку рада Инспекцији су доставили послодавци који изводе радове на територији Београда – укупно 6.007", наводи Маја Илић, док је, на пример, за целу територију Шумадије стигло 689 „писама” инвеститора да су кренули да изводе радове на терену. 

На основу тих обавештења послодаваца, свега 242 инспектора „прочешљало” је више од 7.000 градилишта у земљи. 

Подаци Инспектората показују и да је највише инспекцијских надзора било у Одељењу инспекције рада Смедерево – 90 одсто, Лесковцу – 77 одсто, Прокупљу – 69 одсто, док је најмање контрола било у Зрењанину, свега четири и Сомбору, пет одсто.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести