На Сајму аутомобила и мотоцикала 380 излагача

БЕОГРАД: На Сајму аутомобила "DDOR BG CAR SHOW 06" и 12. Сајму мотоцикала, који ће бити одржани од 22. до 28. марта на Београдском сајму, око 380 излагача представиће своје брендове аутомобила и мотоцикала, најавили су данас организатори.
sajamAutomobila20-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић), илустрација

На конференцији за новинаре наведено је да ће 306 излагача из двадесетак земаља представити 36 аутомобилских брендова, од чега ће бити 41 премијера аутомобила, које је водећа светска продукција лансирала у протеклих годину дана.

Према речима Зорана Лупшића, координатора пројекта Београдског сајма, љубитељи двоточкаша моћи ће да виде 76 мотоцикала од 38 различитих мотоцикличких брендова, а више од 50 мотоцикала биће премијерно представљено.

"То је рекордан број излагача до сада, са брижљиво бираним експонатима, тако да имамо све предуслове за још једну успешну сајамску манифестацију", рекао је он.

Лупшић је подсетио да се на данашњи дан пре 80 година завршио први Сајам аутомобила у Београду, наводећи да су те године на сајму предњачили амерички произвођачи са поруком "Ми смо дошли, а на вама је да испратите све остало".

Објаснио је да је та порука била упућена нашој држави да изгради инфраструктуру и обучи возаче за аутомобиле који су у то време за Београд били "пар екселанс".

Као тада, пре 80 година, тако је и данас Србија пред још једним изазовом, а то је смањење емисије штетних гасова које испуштају аутомобили старијих генерација, те је тема овогодишњег Сајма аутомобила "Тежња ка нултој емисији гасова".

Милош Петровић, председник Асоцијације увозника возила и делова Србије, каже да увозници нових возила заступају најчистије и најсавременије еколошке аутомобиле који не загађују човекову околину.

"Причамо о безбедности, причамо о загађењу и причамо о томе да се уреди тржиште моторних возила. Србију су преправили половни аутомобили, не можемо људима забранити да возе јефтине аутомобиле, али морамо им помоћи да возе безбедне аутомобиле", указао је Петровић.

Истиче да осигуравајућа друштва исплаћују стотине милиона евра за штете које изазивају половни аутомобили који се увозе у Србију, јер, како каже, ти аутомобили увозе се слободно и не проверавају приликом увоза.

Посебан проблем представља што ти аутомобили загађу животну средину, те ће једна од стручних конференција на овогодишњем сајму бити посвећена електричним возилима, поруцио је Петровић и најавио да ће бити одржана 27. марта у 12 сати.

"У Србији немамо регулативу за електрична возила и нећемо моћи мимо света. Верујем да ће следеће године велики број излагача понудити електрична возила, а да ћемо ми до тада уредити мрежу електропуњача која тренутно не постоји", указао је Петровић.

Изнео је податак да ваздух који аутомобили "евро 6б" испуштају је у овом тренутку чистији него ваздух који удишемо у Београду.

У вези са тим, Петровић наводи да ће за посетиоце овогодишњег сајма бити направљени специјални "пакети" у сарадњи са банкама, осигуравајућим кућама и другим лизинг компанијама за куповину безбеднијих возила и који не загађују животну средину, а који могу бити не само нови, већ и половни.

На Београдском сајму излагачи аутомобила и мотоцикала излагаће у халама 1, 1а, 2, 3, 3а, 4, 7, 8 и 9.

Посетиоци ће моћи да присуствују и многобројним стручним конференцијама, узивају у егзибиционом пеформансу мотоциклиста, као и изложби слика и новинских чланака из 1938. године, где ће моћи да виде како је Сајам аутомобила изгледао пре тачно 80 година.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести