Намирница и лекова има довољно, а цене се прате

Министар за трговину, телекомуникације и туризам Расим Љајић рекао је да грађани не треба да се плаше због нестанка основних намирница.
market prodavnica
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Наиме, ресорно министарство је већ обишло дистрибутивне центре и потврђено је да има робе у залихама и да нема места за панику.

Током обиласка дистрибутивних центара један од директора, како је казао Љајић, рекао је да број потрошача исти, да је повећана куповина одређених намирница, али да је то ипак далеко од количине намирница која се купује током празника.

- Сами можемо да направимо проблеме уколико кренемо да купујемо масовно хлеба или друге намирнице, а у овом тренутку нема места за такву врсту хистерије - нагласио је Љајић.

Када је реч о снабдевању намирница у случају ванредног стања, Љајић је казао да све то може да се мења на боље јер, према његовим речима, не постоји никаквог, чак ни теоретског, разлога да дође до смањење снабдевања основних животних намирница нити у велепродајама, нити у малим радњама.

- Уколико не направимо редове у радњама, свако може да купи шта му треба - додао је Љајић.

Како је истакао, надлежне службе од првог дана су кренуле у ванредне контроле апотека и малопродаја с циљем да би се спречило да неко искористи ову ситуацију за стицање економске добити.

- Грађани имају телефоне, могу да пријаве све неправилности, а имамо и нов телефонски број који служи за пријаву неправилности у продаји медицинских средстава, цене маске - објашњава Љајић.

Како је навео, до сада су примећена два случаја у којима се ради о неоснованом подизању цена и неиздавању фискалних рачуна.

- Ми ћемо и даље контролисати, а нови телефон на који се грађани могу обратити и пријавити неправилности сваког дана од пола осам до 22 часова је 011/ 2699-610 - додао је министар.

Подсетио је, да је председник Александар Вучић говорио о мери забране извоза неких производа иако их, како је навео има довољно, попут пшенице, брашна, уља, шећера, али, додаје, мера служи и како би се спречила психолошка паника, иако има довољно робе за домаће потребе и извоз и без такве мере.

- Уколико се настави бесомучна потражња можемо да ограничимо количине, цене, али ипак не верујем да ће доћи до тога -  рекао је Љајић и додао да влада Србије може да искористи тај инструмент.

Сами можемо да направимо проблеме уколико кренемо да купујемо масовно хлеба или друге намирнице, а у овом тренутку нема места за такву врсту хистерије

Како је казао, српски трговци имају две врсте бојазни.

- Трговци имају две врсте страхова, немају бојазни да ће нестати робе, али оно што их плаши је радна снага и питање шта ако неко од запослених тражи да се реорганизује посао, као и транспорт робе -  објашњава Љајић.


Телефон за грађане 011/2699-610

Љајић је у гостовању на РТС такође рекао да је отворен нови телефонски број за грађане 011/2699-610 који је у функцији сваког дана од 7:30 до 22:00 часова, а на коме ће моћи да пријаве евентуалне примедбе на рачун трговаца који покушавају да злоупотребе ситуацију са корона вирусом за економску добит.


Подсетио је, да је јуче решено да се пропуштују камиони у конвојима и нагласио да уколико буде обезбеђен транспорт робе не само трговци, већ и српски произвођачи неће бити у проблему. Такође, нагласио је да Србија из Италије увози 60 одсто сировина за производњу коју користе произвођачи у Србији.

Е.Д.Н.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести