200 КОМПАНИЈА ЗАПОШЉАВА ОКО 100.000 ЉУДИ Чадеж: Индустрија ауто-делова и компоненти један од највећих наших извозника

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас да су од 20 највећих извозника из Србије готово половина произвођачи ауто-делова и компоненти, као и да 50 одсто српског пласмана у Немачку, као нашу прву извозну дестинацију у свету, чини извоз производа из сектора мобилности.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"У српској индустрији ауто-делова данас послује и снабдева купце у иностранству више од 200 компанија, које запошљавају око 100.000 људи. Произвођачи аутомобила планирају да у наредних неколико година повећају своје дигиталне инвестиције, улагања у софтверска решења чак и до 25 одсто", рекао је он отварању "Digital AutoTech Foruma" догађају одржаном у ПКС, а посвећеном истраживању иновација у аутомобилској индустрији.

Чадеж је рекао и да велики број домаћих фирми већ је у добављачким ланцима међународних аутомобилских компанија, а приоритет ПКС је да их буде још више.

Три теме, по речима Чадежа, како се наводи у саопштењу ПКС-а кључне су за успешно пословање, а то су дигитализација, дигитална трансформација, и вештачка  интелигенција са свим иновацијама које оне доносе.

Он је навео и да су у фокусу ПКС и њеног Центра за дигиталну трансформацију подршка малим, средњим, али и великим предузећима да се дигитално трансформишу и уводе иновације како би подигле капацитете, ефикасност, продуктивност и постале део добављачке мреже произвођача аутомобила.

"Следеће недеље, 17. и 18. априла, организујемо трећи InterConnect B2B скуп и у Београд доводимо 17 великих европских компанија. Позивам фирме да искористе ову шансу, представе се и почну разговоре о укључивању у њихове добављачке ланце", поручио је Чадеж.

На AutoTechForumu, говорио је и државни секретар у Министарству привреде Милан Чукић, који је том приликом казао да су Влада Србије, Министарство привреде и ПКС  традиционални партнери свим привредним субјектима, а посебно инвеститорима који су препознали Србију као инвестициону дестинацију, уважавајући чињеницу да код нас аутомобилска индустрија има дугу традицију дужу од 80 година и да је она један од покретача индустријске производње и развоја укупне привреде.

Србија је, како је нагласио Чукић препозната по квалитетној производњи ауто-делова и компоненти и из године у годину и управо за те производе постоји огромно интересовање у свим деловима света.

AutoTechForum, организован је у сарадњи компаније Пантеон Плус и ПКС окупио је стручњаке из ауто-индустрије како би разговарали о иновацијама и трендовима у сектору ове гране индустрије.

Током догађаја, присутни су имали прилику да виде презентације водећих стручњака из различитих области ауто-индустрије.

На форуму су говорили и представници из Чешке и Пољске који су представили напредна решења која омогућавају ефикасније управљање ланцем снабдевања у данашњем дигиталном окружењу.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести