Аеродром Суботица добио статус граничног прелаза

СУБОТИЦА: Аеродром „Суботица” је на рок од 90 дана добио статус привременог граничног прелаза за међународни ваздушни саобраћај. На њему ће се до 15. новембра обављати царинске и полицијске процедуре које су уобичајене приликом преласка државне границе.
s
Фото: Grad Subotica

У част 110 година од првог лета Ивана Сарића, Аеро-клуб који носи његово име ће од 25. до 27. септембра на аеродрому у насељу Биково, код Суботице, одржати такмичење у прецизном летењу. Аеродром у насељу Биково, који се налази шест километара североисточно од Суботице, чланови Аеро-клуба „Иван Сарић” већ деценијама користе за спортско, школско и тренажно летење авиона, једрилица, змајева и параглајдинг.

Статус привременог граничног прелаза за међународни ваздушни саобраћај том аеродрому даје нову вредност. Наиме, предност таквог статуса аеродрома, пре свих, имају менаyери и власници страних компанија које послују у Суботици, а који за превоз користе приватне мале авионе и хеликоптере. Сада они више неће морати, због пасошке и царинске контроле, да иду до аеродрома на Сурчину па тек онда до оног у Суботици, који је њихова одабрана дестинација. На тај начин значајно се скраћује време потребно за путовање. Челни људи фабрике „Татравагинка–Братство” ће из Словачке стизати за сат, а авио-такси из Сегедина за свега осам минута.

На захтев Аеро-клуба „Иван Сарић”, од Министарства унутрашњих послова добили смо решење о употреби аеродрома и у те сврхе, рекао је падобранац и секретар тог аеро-клуба Никола Чичовачки. То Суботици, додао је, као граду који је у непосредној близини српско-мађарске границе, доноси многе предности.

Несумњиво да та нова улога аеродрома погодује развоју привреде и туризма. Свакако је то значајна новина која многима може донети бројне бенефите, поручио је Чичовачки.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести