Антић: Оверено 44,7 милиона тона руде бакра и злата у Чукару Пеки

БЕОГРАД: У горњој зони лежишта Чукару Пеки код Бора данас је оверено 44,7 милиона тона руде са високим садржајем бакра и пратећим садржајем злата и сребра, изјавио је Танјугу министар рударства и енергетике Александар Антић.
s
Фото: pixabay.com

Министар је рекао да кинеска компанија Зиђин интензивно ради на пројекту отварања рудника Чукару Пеки, чија би изградња могла да почне у 2020. години, а експлоатација у другој половини 2021.

Каже да је за Зиђин отварање рудника Чукару Пеки један од приоритета, као и приоритета Србија у области рударства.

"Велика вест је да смо ми данас потписали решење о утврђивању и овери резерви руде у налазишту Чукару Пеки, у горњој зони оверене су резерве на око 44,7 милиона тона руде са високим садржајем бакра и пратећим садржајем злата и сребра", рекао је Антић Танјугу.

Додаје да данашња овера резерви омогућава Зиђину да у 2020. настави са активностима за отварање рудника Чукару Пеки.

"Очекујемо у 2020. почетак радова на отварању рудника, а прву експлоатацију бакра већ у другој половини 2021. Србија ће, са том новом производњом бакра, доћи у позицију да утицај рударства на БДП значајно порасте. Наше процене су врло оптимистичне и очекујемо у наредних некоико година да ће рударство са садашњих два одсто учесћа у БДП-у порасти на неких четири до пет одсто", истакао је Антић.

Министар додаје да ће то дати велики допринос укупном развоју српске привреде.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести