Антић: Србија улази у транзицију у области енергетике

НОВИ САД: Више од 300 милиона динара претходних неколико година у Србији је уложено је у енергетски систем, а у овом тренутку у процесу је изградње, припреме или на мрежи укупно 1100 мегавата нових капацитета, изјавио је министар рударства и енергетике Алекандар Антић.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Више од 50 одсто нових капацитета су из обновљивих извора енергије, што значи да Србија улази у транзицију енергетике, рекао је Антић који је свечано отворио осме Међународне дане енергетике и инвестиција на Новосадском сајму.

Он је додао да је ове године буџет за локалне самоуправе за област енергетике већи четири пута у односу на прошлу годину. 
Србија је лидер у региону, а 2018. године остварен је раст укупне економије, односно бруто друштвеног производа преко четири одсто. Да би српска економија наставила да се развија преко три до четири одсто годишње, неопходно је да остваримо стабилно снабдевање кључним енергентима, што ће бити могуће новим инвестицијама и капацитетима, рекао је Антић.

Он је указао да Србија има четири пута јефтинију струју него Данска, чији је амбасадор такође говорио на свечаном отварању Међународних дана енергетике на Новосадском сајму. 

Краљевина Данска је пример зелене стратегије у енергетици, речено је током отварања. 

Та земља дуго година ослањала се на нафту из увоза, а након тога је почела изградња сопствених капацитета и убрзо су постали лидери у енергетици, а за дански енергетски модел данас влада огромно интересовање у целом свету.

Дански зелени сектор запошљава скоро 67.000 људи, од којих половина ради у енергији ветра. Енергетска политика укорењена је у свакодневном животу данских грађана, којима је омогућено власништво над обновљивим изворима енергије, рекао је амбасадор Краљевине Данске Андрес Кристијан Хоугорд.

Нови Сад је највећи центар када је енергетика у питању, а последње године обележиле су велике инвестиције у овој области, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Он је апострофирао најслабију и најјачу тачку када је енергетика у питању, говорећи о примерима Спенса и Новосадске топлане.

Најрањивији део Новог Сада је Спенс, који муку мучи са енергетском ефикасношћу и пред нама је изазов како да решимо да објекат, стар скоро пола века, троши мање струје и топлотне енергије. С друге стране, имамо и позитиван пример Новосадске топлане, која је пример успех. Топлана остварује плус у пословању, уплаћује добит у буџет града и појефтинила је цену струје за чак четири пута, прецизирао је Вучевић. 

Он је рекао да ће Град у развој енергетског сектора укључити и академску заједницу, да у томе значајну улогу има Факултет техничких наука. 

На свечаном отварању Међународних дана енергетике и инвестиција присутнима се обратио и покрајински секретар за енергетику Ненад Грбић. Уговор о покровитељству Новосадског сајма и Града Зрењанина потписали су директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести