Антић: Турски ток за сигурно снадбевање гасом

БЕОГРАД: Србија је почела још једну стратешку инвестицију - градњу националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из "Турског тока", што ће јој омогућити сигурно снадбевање гасома, изјавио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Он је за РТС оценио да је реч о једном од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије.

Србија кроз овај пројекат добија сигурно снадбевање гасом, решава све оне ризике с којима смо се суочавали до сада, а постаје и транзитна држава када је гас у питању. Србија ће од тога остваривати приходе и Србија кроз ово отвара могућност за даљи развој гаса. Ово омогућава нову гасификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализације земље, истакао је Антић.

Додаје да су радови подељени на четири деонице које ће се цевима испод река Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе уклопити у трасу гасовода.

Министар наводи да су већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта, односно на изградњи тог гасовода.

Прве количине цеви почеле су да стижу, оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија, реализује тај пројект у складу с динамиком и нашим очекивањима, додао је Антић.

Ни с финасирањем не очекује проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари "Гастранса" - домаћи "Србијагас" и руски "Гаспром", док је остало пројектно финасирање.


ЕПС није поднео захтев за поскупљење струје

Електропривреда Србије није за сада поднела захтев за повећање цене електричне енергије, изјавио је министар енергетике Србије Александар Антић.

Он је за РТС рекао да је тема поскупљења струја била далеко више присутна у медијима него што је била део разговора с ММФ-ом.

Међународне финанисјке институције увек препоручују да Србија као земља која има најнижу цену електричне енергије у Европи да ту цену коригује, и ми им увек кажемо да то мора да буде део озбиљних математика, анализа, рекао је Антић.

Поновио је да ЕПС није поднео захтев за поскупљење струје.

Ми имамо аранжман са Светском банком и обавезу да разматрамо све финансијске параментре који ће гарантоват финансијску одрживост Електропривреде Србије и њихове перформансе да могу да инвестирају, одржавају систем. Тако да сваке године ми са Светском банком имамо математику на основу које се анализирају сви укупни параметри од наплате, губитака, стања на укупном тржишту до ефикасности управљања, рекао је Антић.

Цена електрчне енергије, како је подсето, није повећана 2018.

Шта ће показати математика за 2019. годину, то ћемо видети, закључио је Антић.


Реч о једном пројекту који је апсоплутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из транзитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати, рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести