Априлска инфлација у САД 8,3%, успорила први пут од августа

ВАШИНГТОН: Потрошачке цене у САД су успориле раст у априлу први пут од августа прошле године.
e
Фото: Pixabay.com

Стопа инфлације, мерена растом потрошачких цена, износила је у априлу 8,3 посто у односу на исти месец 2021, објавила је данас америчка Канцеларија за статистику рада.

То је нешто нижи раст потрошачких цена у односу на рекорд из марта од 8,5 процената, али је и даље близу највишег нивоа од лета 1982. и надмашује прогнозу економиста који су у анкети компаније Дау Џонс предвиђали да ће априлска инфлација износити 8,1 проценат, преноси ЦНБЦ.

Базна инфлација, из које су искључене променљиве цене хране и енергије, порасла је за 6,2 одсто, наспрам прогнозираног повећања од 6,0 процената, помрачившси наде да је стопа инфлације достигла врхунац у марту, додаје амерички медиј.

На месечном нивоу, америчка инфлација је порошлог месеца порасла за 0,3 процента, док је стопа базне инфлације повећана за 0,6 посто.

Раст потрошачких цена значи да је ерозила радничких зарада настављена. Реалне зараде, прилагођене за стопу инфлације, опале су за 0,1 посто на месечном нивоу упркос номиналном повећању просечне зараде по сату од 0,3 процента, наводи ЦНБЦ.

Реалне зараде у САД су током прошле године пале за 2,6 одсто, иако номинално просечне зараде по сату порасле за 5,5 процената.

До пораста потрошачке инфлације у априлу дошло је упркос паду цена енергије за 2,7 посто на месечном нивоу, при чему су цене бензина пале за 6,1 проценат. Индекс цена хране је порастао за 0,9 одсто у априлу, што је ограничило утицај пада цена енергије на општу инфлацију.

Према неприлагођеним подацима, цене енергије су у априлу и даље биле више за 30,3 одсто у поређењу са истим лањским месецом, док је храна скупља за 9,4 процента.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести