Атанасковић: Продаја Симпа када се ослободи зависних фирми

ВРАЊЕ: Министарка привреде Анђелка Атанасковић изјавила је данас да ће се за Симпо тражити стратешки партнер тек када се Симпо ослободи зависних предузећа.
Andjelka Atanaskovic/Tanjug/Dimitrije Nikolic
Фото: Танјуг/ Димитрије Николић/Анђелка Атанасковић

"Ми ћемо наћи решење, како смо причали, да се фирма највероватније ослободи прво тих зависних предузећа, а да они остану једна целина за коју ћемо после тражити стратешког партнера", рекла је Атанацковић новинарима током посете Симпу у Врању.

Каже да је дошла у Симпо да јер је желела да обиђе то предузеће које је на листи фирми за приватизацију.

"Месец дана сам већ министарка привреде, хтела сам да видим те фирме које су тренутно на листи за приватизацију и да са менџментом попричам о ситуацији, шта они мисле и како су успели да се сачувају за све ове године и у овако тешком времену", навела је Атанасковић.

Напомиње да је ковид направио доста проблема свима, али да ће министарство наћи најбоље решење за Симпо.

Захвалила је Привредној комори Србије и локалној власти у Врању што помажу Симпо и желе да нађу најбоље решење за то предузеће.

"Ретке су општине које брину о свим фирмама и свака им част на томе", поручила је министарка.

Генерални директор компаније Симпо у Врању Слађан Дисић захвалио је министарки привреде на посети и то и у овим условима када је земља угрожена ковидом 19, како би видела са којим се проблемима сусреће Симпо.

"Обишли смо производњу и министарка се уверила да Симпо данас ради и у овим тешким временима и то доста добро, готово са преко 70 или 80 одсто капацитета", нагласио је Дисић.

Истиче да је министарка могла да се увери да Симпо од правоснажности УППР-а, од 21. фебруара прошле године, закључно са данашњиом даном измирује све своје обавезе.

Такође, нагласио је да Симпо не дугује ни јавним предузећима нити Пореској управи, а добављачима из текућег пословања у складу са уговореним обавезама.

"Дакле све приче које иду у јавности да је Симпо дужник једноставно нису тачне. Након великих напора које је предузело руководство и уз подршку државе успели смо да фирму консолидујемо. И по свим показатељима да није било ковида Симпо би од јула прошле године, када је извршена конверзија потраживања и плаћене заостале обавезе, у овој години остварио позитиван финансијски резултат".

Дисић истиче да ће Симпо наставити да сарађују са Министарством привреде на решавању свих проблема који тиште ту фирму.

"Добро је рекла министарка, по питању УППР-а једина мера која је остала, пошто је све друго Симпо решио пре рока - исплатио заостале зараде и обавезе према повериоцима, остала је само консолидација корпоративне структуре односно приватизација повезаних друштава у нон кор бизнису. Тек када се то заврши ми можемо према УППР да кренемо у тражење стратешког партнера".

Тако да у овом тренутку није матична фирма у приватизацији већ повезана друштва која нису у основном бизнису, нагласио је Дисић.

Очекује да ће то заједно са министарством бити решено у наредној години, као и да ће сопственим средствима или уз повољне инвестиционе кредите наставити да реконструишу и модернизују сва производна постројења у Врању, Бујановцу, Прешеву и Сурдулици, као и у Зубином Потоку.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести