Аукција за спектар 5Г у Србији одложена за први квартал 2021

БЕОГРАД: Аукција за спектар 5Г у Србији биће одложена због епидемије вируса корона и вероватно ће бити одржана у првом кварталу 2021. године, кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Помоћница министра Ирини Рељин је за Танјуг рекла да се мобилни оператори већ обраћају Министарству да се обави продаја спектра за нове сервисе.

Навела је да је мрежом 4Г покривено 98 одсто популације у Србији, да већина сервиса може да буде покривена том технологијом, али да се у случају продаје спектра проширује мрежа и настоји се да се уведе нова технологија.

Рељин каже да 4Г спада у релативно старе технологије, те да се очекује да ће бити расписана аукција за 5Г, која је првобитно била планирана до краја ове године.

"Да би одржали квалитет мобилне услуге операторима је потребно још спектра, онда је логично да се уводи нова технологија", навела је Рељин.

Свуда у свету је, каже, невероватно велики налет увођења 5Г мреже, а негде је она одавно развијена, као што је у Јужној Кореји, док Холандија, Швајцарска, Француска, САД и Словенија проширују мрежу.

"Јапан је направио стратегију за увођење 6Г. До краја 2030. та земља ће имати 6Г на целој својој територији", навела је Рељин.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести