Ауто-гигант "Дајмлер" отпушта 15.000 радника

БЕРЛИН: Немачки произвођач луксузних аутомобила "Дајмлер" планира да отпусти више од 15.000 радника због мера штедње, објавио је немачки лист "Ханделсблат".
mercedes
Фото: Youtube Printscreen

То је део мера штедње којима "Дајмлер" жели да до 2022. године уштеди око 1,4 милијарде евра.

Наиме, ово није први пут да је тај аутомобилски див у јавност изишао са таквом информацијом.

Како наводи "Јаху фајненс", у новембру прошле године "Дајмлер" је најавио како ће због уштеда доћи до смањења број радника у администрацији и управи.

Месец дана касније, из компаније су се огласили са новом вешћу, пренео је портал новац.хр.

Тада су објавили како ће без посла остати готово 10.000 радника широм света док ће улагања бити ограничена на дужи рок и драстично смањена како би се ублажио негативан утицај пооштрених прописа о емисији штетних гасова.

Извршни директор Ола Каленијус рекао је тада како са новом јасном стратегијом компанију желе да припреме за темељне промене.

"Терет трошкова које доноси остваривање зацртаног нивоа штетних гасова захтева опсежне мере како би се побољшала ефикасност у свим деловима наше компаније. Надаље, укључује и рационализацију наших процеса и структура", рекао је Каленијус у новембру.

Чини се како ни те мере нису биле довољне, па тако по трећи пут мењају план и најављују додатних 5.000 отказа.

Иначе, до наглих промена у том немачком диву, који је уједно и власник луксузног "Мерцедес-Бенца" и запошљава око 300.000 људи у чак 17 земаља, дошло је због каскања за конкуренцијом, поготово у сегменту производње електричних аутомобила, али и спорог прилагођавања на нове трендове.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести