Аутопут од Појата до Крушевца најкасније за годину дана

МРЗЕНИЦА/СТАЛАЋ: Аутопут од Појата до Крушевца, део Моравског коридора који ће повезати међународне коридоре 10 и 11, биће завршен најкасније за годину дана, речено је данас приликом сусрета министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића и директора Коридора Србије Александра Антића на градилишту моста на Западној Морави.
2
Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Приликом обиласка радова речено је да је на траси од Појата до Крушевца сада ангажовано 1.650 људи, од чега је у интензивним радовима 1,5 хиљада радника и око 600 јединица механизације.

Истакнуто је да се на 27 километара до Крушевца ради на 51 тачки и тренутно гради осам мостова.

Министар Момировић подсетио је да је после тешког почетка сада видљиво да су радови незустављиви и на траси и на мостовима, и додао да се показује да се испуњавају обећања и држи динамика.

„Наш циљ је да следеће године у ово време имамо 3,5 хиљада радника на траси овог коридора“, рекао је он и додао да Моравски коридор повезује Србију, везујући коридоре 10 и 11.

Истакао је и да је за Моравски коридор до сада експрописано око 2.000 хектара, те да је остало још пет посто.

„Не постоји ниједан моменат који нисмо искористили да максимално убзамо радове. Ово је коридор о коме нико није могао да сања до пре неколико година, а спојиће Ниш, Крушевац, Чачак и Ужице, омогућиће да из Бугарске стижу брже до БиХ“, рекао је он.

Додао је да ће коридор одржати Србију као чвор Балкана, а омогућиће да плате на траси коридора порасту најмање за четвртину у наредним годинама.

“Не градимо аутопут да би изградили пут, градимо га да би повезали људе, подигли економију, и да би се живот овде одржао и у наредним вековима”, рекао је он.

Антић је оценио да је на делу фантастична брзина радова, да је задовољан динимиком и срећан што се све одвија у сладу са плановима.

„У новембру смо де факто почели са првим трајним радовима на изградњи Моравског коридора, данас у јуну имамо градилиште које се невероватно добро реализује“, рекао је он.

Он је најавио да ће без дилеме у наредних годину дана у потпуности бити завршен аутопут од Појата до Крушевца.

„Учинићемо све да довдемо аутопут до обилазнице око Крушевца и пре тог рока. Пробаћемо да максимално убрзамо. Крајем ове или почетком наредне године имаћемо аутопут до Крушевца“, рекао је он.

Антић је додао да је посебно значајно искуство сарадње са америчко-турским извођачем конзорцијумом Бехтел-Енка.

„Око 90 посто подизвођача су домаће компаније, и око 57 посто радника су наши држављани. Прилика је да научимо да радимо у складу са највишим стандардима“, рекао је он.

Директор Јавног предузећа за урбанизам и пројектовање Крушевца Војкан Тутулић нагласио је да се град ту нашао да пружи Коридорима помоћ сваке врсте.

“Битна је синергија и промена начина размишљања у последњих неколико година, јер смо почели другачије да се односимо према послу и својој држави”, рекао је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести