Бајатовић: Цена прикључка за гас остаје 780 евра

Директор „Србијагаса” Душан Бајатовић рекао је да цена прикључка за гас остаје иста, 780 евра са ПДВ-ом, али да потрошачи више неће плаћати таксе, док ће се сама процедура променити. 
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

„До сада сте морали да одете у општину, предате пројекат гасификације, онда излази техничка комисија, плаћате таксе, па добијате употребну дозволу. Сада дајете пројекат у општини и све остало је на оператеру, ‘Србијагасу’ или неком другом оператеру на дистрибуцији, а у Србији их има 36, њима дајете пројекат. Они дођу да прикључе, излази комисија коју формира оператер, њу не плаћате ви и никога више не обавештавате”, изјавио је Бајатовић за РТС. 

Према његовим речима, цена се неће мењати иако је дошло до пораста цене горива, радне снаге и репроматеријала, а сама процедура прикључивања на гас је поједностављена. „Једном идете у општину, све остало решавате са оператером, он вас прикључује, пушта гас, каже да је инсталација у реду, при томе се и не враћате више у општину, скраћена и појефтињена процедура”, додао је Бајатовић. 

Потрошач мора да буде прикључен на гас у року од 90 дана од потписивања уговора, али то обично буде и раније, навео је директор „Србијагаса”. Гасификација домаћинстава, за коју влада велико интересовање, касни због недостатка неопходних сетова, али ради се на превазилажењу тог проблема. На питање који делови Србије ће први бити прикључени, Бајатовић је рекао да је реч о Војводини и Београду, као и цео пожаревачки и смедеревски округ. 

Најављена је и гасификација у Ваљеву, Лесковцу, Врању, Пироту, Убу, а вероватно и у Владичином Хану. Измене и допуне Уредбе о условима испоруке и снабдевања природним гасом, које су усвојене прошле недеље, смањују трошак и убрзавају прикључење на гас, а то важи за потрошаче стамбених зграда категорије А, саопштила је раније Влада Србије. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести