Бајатовић: Гаса довољно, у цени и социјална компонента

БЕОГРАД: Гаса ће у Србији бити довољно и обезбеђене су резерве у Банатском Двору као и у мађарским складиштима, поручио је данас генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић наводећи и да је у одређивању цене гаса укључена и социјална компонента.
bajatovic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Током панела на новосадским Данима електричних аутомобила он је истакао да ће и гас и струја, јер је то одлука Владе Србије, морати да се продају по цени коју ће просечна плата у Србији моћи да поднесе.

"Идеја је да се не повећа инфлација, да се задрже радна места и раст бруто друштвеног производа, а то успешно радимо", рекао је он а наводи се у информацији објављеној на сајту Србијагаса.

Говорећи о ефектима договора председника Александра Вучића и руског председника Владимира Путина око гаса за Србију Бајатовић је рекао би без тога гас код нас био много скупљи.

"Да смо све количине гаса узели са берзе, ми бисмо сада морали да продајемо гас шест до девет пута скупље него што га сада продајемо", рекао је он.

Навео је да данас имамо просечну цену на фактури за руски гас од 353 евра, да ће у наредном кварталу цена бити око 420 евра, у првом кварталу 2023. године хиљаду кубних метара коштаће 430 евра.

"А на крају грејне сезоне, односно у другом кварталу идуће године, уколико не буде неких нафтних шокова, цена ће се кретати око 388 евра", рекао је он.

Бајатовић је рекао да сву осталу разлику за додатне количине које се набављају по берзанским ценама, плаћа држава.

"Зато се очекује да и грађани и привреда, дакле сви потрошачи, покажу одговоран однос и да сви заједно уштедимо енергију и тиме утичемо на енергетску сигурност и безбедност земље у наредним месецима", поручио је он.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести