Бајатовић: Нови РАЧУНИ ЗА ГАС у просеку ВЕЋИ ЗА ОКО 847 ДИНАРА

БЕОГРАД: Поводом повећања цене природног гаса у јавном снабдевања за 10 одсто, генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је данас да ће повећање износити око 847 динара, на потрошњу од 2.100 киловат-сати или 200 кубних метара, док ће на 400 кубика рачун бити већи око 1.600 динара.
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

"Ми смо обећали да поскупљење неће бити веће од 10 одсто, тако смо урадили. Одлука је донесена и она ће се примењивати од 1. новембра, што значи да ће се рачуни плаћати од 1. децембра и на тај начин смо померили рачуне, односно поскупљење у идућу годину", изјавио је Бајатовић за РТС.

Он је објаснио да се на тржишту може наћи гас за око 42 до 55 евра по мегавату.

"Када бисте ви превели у наше цене, плус нека зарада 'Србијагаса', ово поскупљење је морало да буде још веће. Уколико останемо на нафтној формули и ових 10 одсто, то је отприлике нека нула са благим минусом за 'Србијагас', уколико не дође до поскупљења на тржишту", указао је Бајатовић.

Бајатовић је рекао да се у свету очекује да ће у наредном кварталу цена гаса износити од 45 до 60 евра по мегавату, односно 600 долара за 1.000 метара кубних.

"Уколико нафта настави да расте и уколико буде лоша зима, процењује се да ће цена на европским берзама достићи између 80 до 90 евра за мегават, негде око 800 долара за 1.000 кубних метара", навео је Бајатовић.

Бајатовић је истакао да је Србија и даље земљма са најповољнијим ценама гаса у Европи.

Он је додао да је подземно складиште гаса Банатски двор потпуно пуно.

"У овом моменту највећи проблем нису количине гаса, ни његова цена, највећи проблем је што нема места на транспортном систему", рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, број радника и машина који раде на гасоводу са Бугарском је повећан.

"Ја сам сваки дан на терену, мислим да ће бити готово до краја октобра, пошто је готов гасовод Грчка-Бугарска. Очекујем да све могућности нама буду на располагању. Можемо да рачунамо на Азербејџан, на Тап Танап и неки гас из Турске, али још увек најповољнији аранжман за нас је оно што имамо са Русијом", нагласио је Бајатовић.

Говорећи о прикључењима на гас за грађане Србије, Бајатовић је навео да је "Србијагас" уградио 20.000 сетова ове године.

"'Србијагас' има 160.000 на нашем систему, повећали смо за 15 одсто број прикључака. Имамо 15.000 сетова у магацину", објаснио је Бајатовић.

Он је навео да очекује да ће до краја месеца имати више од 100.000 захтева за прикључење.

"Гас је најјефтинији, врло смо безбедни у односу на све опасности које се тичу гаса, а и ценовно ће све бити добро, као што сам и раније рекао биће прилагођено томе да може да га плати сваки корисник", закључио је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести