Бајатовић: Ове године гас стиже до Тутина, до краја 2022. гас у целом БГ

НОВИ САД/БЕОГРАД: Почео је рад на четири врло озбиљна пројекта изградње гасовода, рекао је за Танјуг генерални директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић и најавио да ће до краја ове године бити завршен гасовод Александровац - Тутин, а да ће до краја 2022. Београд бити потпуно гасификован.
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Влада Србије недавно је дала гаранције за кредитно задужење Србијагаса у укупном износу од 169 милиона евра за гасификацију.

Говорећи о изградњи гасовода Београд - Ваљево - Лозница, он је истакао да је циљ да се растерети правац према Републици Српској и БХ Федерацији, као и да се цео тај крај, укључујући и део Мачве, боље снабдева гасом.

"Остали смо ту без транспортних капацитета. А има и неколико значајних фабрика према том правцу које би требало да почну ускоро да се граде, и захтев је да имају гас на располагању", рекао је он.

На другом важном правцу изградње гасовода од Параћина су Бор и Зајечар, а гасовод стиже и до Прахова.

"Највећа су очекивања за нови индустријско - технолошки парк у Прахову, јер су то инвестиције које се мере стотинама милиона евра. А, важно је снабдети и Бор и Зајечар и Књажевац и све остале градове на тој рути", рекао је он.

Трећи магистрални правац је од Лесковца до Врања, а обухвата и Владичин Хан.

"Фабрику Аптив смо већ прикључили, а биће две нове велике фабрике у Врању. Подразумева се да је гас намењен и општој потрошњи, али гасификацију прате инвестиције", рекао је Бајатовић Танјугу.

Четврти правац је од Златибора до Прибоја, а затим Бистрице и Пријепоља до Сјенице.

Бајатовић је рекао да остаје још једна важна гасификација, у Пироту, пре свега оријентисана на потребу да се обезбеди гас за нову фабрику Мишлена.

"Ми ћемо додатно разматрати гасификацију самих градова на тој рути. О томе се тренутно разговара у Влади Србије. Пошто морамо водити рачуна и о свим финансијским аспектима", рекао је он.

Бајатовић је најавио да ће до краја године бити завршен гасовод Александровац - Тутин, који обухвата и Нови Пазар.

"До краја 2022. године и град Београд ће бити у потпуности гасификован", додао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести