Банка Енглеске погоршала прогнозу пада БДП на 11 посто

ЛОНДОН: Банка Енглеске (БоЕ) проценила је данас да ће британска економија у четвртом тромесечју пасти за 2,0 посто због нових корона мера затварања земље, те да ће у целој 2020. години рецесија износити рекордних 11 процената, што је више од минус 9,5 одсто колико је предвиђала у марту.
vestminster london pix
Фото: Pixabay.com

"Економски изгледу су и даље врло неизвесни. Зависе од развоја пандемије и мера предузетих ради заштите јавног здравља, као и од суштине и преласка на нов трговински аранжман између Европске уније и Уједињеног Краљевства", саопштено је из британске централне банке, преноси Ројтерс.

Банка је на данашњој седници задржала референтну каматну стопу на 0,1 посто, а одлучила је и да повећа свој ионако огроман програм подстицаја путем куповине обвезница за више од очекиваних 150 милијарди фунти (195 милијарди долара), припремивши се за економску штету од новог затварања због корона вируса и очитог ризика од Брегзита .

БоЕ је повећала обим свог програма куповине обвезница на 895 милијарди фунти, што је за 50 милијарди фунти више него што је очекивала већина економиста у анкети Ројтерса.

Овај потез централне банке долази само дан након што је Енглеска увела четворонедељно затварање како би обуздала други талас Ковида-19, који сада дневно односи исто онолико живота Британаца као у мају.

Централна банка сада очекује да ће британска економија тек у првом кварталу 2022. године надмашити ниво на ком је била пре пандемије, док је раније предвиђала да ће опоравак бити завршен до краја 2021.

Према процени БоЕ, бруто домаћи производ земље ће у првом кварталу идуће године вероватно забележити пад од 1,0 одсто, због мера затварања у последњем тромесечју ове године.

Стопа незапослености би, по новим пројекцијама, требало да достигне врхунац од 7,75 посто у другом кварталу следеће године, што је знатно више од последњег показатеља од 4,5 процената, наводи БоЕ.

Бруто домаћи производ Британије ће 2021. године вероватно порасти за 7,25 посто, односно мање од претходне прогнозе од 9,0 процената.

Двогодишња прогноза инфлације је задржана на непромењеном нивоу од 2,0 одсто, што је циљана стопа централне банке.

Фунта је порасла према долару и евру након саопштења БоЕ, док су приноси на обвезнице пали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести