Банке ће мучити профитабилност и кад се привреда опорави

ВАШИНГТОН: Угрувани банкарски сектор у свету остаће под притиском до 2025. године чак и када глобална економија почне да се опоравља после кризе изазване епидемијом корона вируса, објавио је Међународни монетарни фонд (ММФ).
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

У новом "Извештају о глобалној финансијској стабилности“, ММФ оцењује да ће се банке у девет најразвијенијих економија мучити с генерисањем профита у наредних пет година, јер пандемија корона вируса утиче да се продужи период ниских каматних стопа, преноси Си-Ен-Би-Си.

Фонд сматра да ће економски пад због Ковида-19 ставити на "испит отпорност банака“ јер се суочавају с губицима кредита и смањењем маржи због ниских камата.

Основни притисци на профитабилност ће вероватно трајати у средњем и дужем року чак и када глобална економија почне да се опоравља од садашњег шока, наводи се у извештају.

Зараде банака су већ тешко погођене економским ударом пандемије.

Примера ради, банка “ЈПМорган Чејс” је у првом кварталу забележила пад профита од 69 посто у односу на годину раније.

Банкарски индекс KBW, који прати кретање цена акција двадесетак банака у Сједињеним Америчким Државама, пао је за 39 процената од почетка године до сада.

ММФ напомиње у извештају, ипак, да су банке боље припремљене за овај економски удар захваљујући заштитним слојевима капитала успостављеним након финансијске кризе 2008.

Једно од решења за превазилажење проблема профитабилности, креатори монетарних политика виде у томе да банке прекину са исплатом дивиденди и откупом својих акција како би сачувале капитал.

Највеће америчке банке договориле су се у марту да обуставе откуп акција до другог тромесечја ове године, али многе и даље исплаћују дивиденде, наводи Си-Ен-Би-Си.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести