Бензинске пумпе широм Британије "пресушиле"

ЛОНДОН: Бензинске станице широм Велике Британије остају без горива, а поједине велике индустријске групације у енглеским градовима јављају да је 50 до 90 посто пумпи "пресушило", саопштило је данас Удружење трговаца моторним горивима.
nema benzina
Фото: Tanjug (Steve Parsons/PA via AP)

Акутни недостатак возача камиона у Великој Британији навео је становнике у неким енглеским градовима на паничну куповину горива, и довео до стварања километарских колона аутомобила на бензинским пумпама, од којих су многе остале без бензина и дизела или су једноставно затворене, преноси Ројтерс.

"Неке од наших чланица, велике индустријске групе са обимном мрежом продајних места, извештавају да је од јуче 50 посто пумпи ''суво'', а неке јављају да је пресахло чак 90 одсто пумпи", изјавио је за тв Скај Брајан Мадерсон, председник Удружења продаваца бензина (ПРА).

Ово удружење окупља независне малопродавце горива који имају 65-процентни удео у укупној мрежи британских бензинских станица.

Бритиш Петролеум је саопштио у недељу да је скоро једна трећина његових пумпи у Британији остала без две главне врсте горива због паничне куповине, што је приморало владу да суспендује законе о заштити конкуренције и да дозволи компанијама да раде удружено како би се ублажила несташица.

Џонсон: Можда ће војска да помогне у снабедвању горива

На стотине војника би могло да буде ангажовано да снабдева бензинске пумпе горивом широм земље, након што су возачи панично правили залихе и дошло је до несташице нафтних деривата, рекао је премијер Велике Британије Борис Џонсон, пренео је "Гардијан".

Премијер ће данас окупити министре како би разговарали о "Операцији Ескалин" након што је "Бритиш петролеум" признао да је на трећини њихових бензинских станица понестало две врсте горива, док је Удружење малих продаваца горива (ПРА), које представља око 5.500 пумпи, навело да је 50 до 90 одсто њихових чланова пријавило да им је нестало горива.

У покушају да избегну додатно продубљивање кризе, министри, укључујући министра економије Квасија Квартенга, министра саобраћаја Гранта Шапса и министарку унутрашњих послова Прити Пател, окупили су се у данас на састанку како би разговарали о могућностима, наводи ''Гардијан''.

Шапс је позвао у недељу Британце да купују уобичајене количине бензина и да не праве залихе јер, како је рекао, несташице горива нема.

Последњих дана су се на бензинским пумпама у Великој Британији створиле дуге колоне возила, која су некада и сатима чекала да би наточили гориво, преноси Ројтерс.

Нафтне компаније су саопштиле да немају довољно шофера, што је створило проблеме у транспорту од рафинерија до пумпних станица.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести