Београд на води рекордер, тржиште некретнина 1,3 милијарди евра

БЕОГРАД: Најскупљи стан у новоградњи продат у првом кварталу године коштао је 1,47 милиона евра и налази се у Београду на води, док је за најскупљу "староградњу" плаћено 600.000 евра на Новом Београду, наводи се у Ауторитативном извештају за тржиште непокретности који је објавио Републички геодетски завод (РГЗ).
 nekretnine Foto: Dnevnik.rs/ ilustracija
Фото: некретнине Фото: Дневник.рс/ илустрација

Првих девет најскупљих станова у Србији било је у Београду на води, где је био и најскупљи квадратни метар од 9.677 евра, док је најскупљи "квадрат староградње" од 4.500 евра продат на територији београдског Старог града.

РГЗ наводи да је најскупљи квадрат пословног простора прометован на Звездари, док је највиша уговорна цена пословног простора остварена у Новом Београду.

Најскупље гаражно место у новоградњи било је на Чукарици и то у гаражи за коју је издвојено највише новца, док су ценом пратила гаражна места у комплексима „Нови Дорћол" и „К диситрикт".

У категорији земљишта намењено за индустријску градњу највише цене по метру квадратном постигнуте су у Железнику и Батајници, док је највише издвојеног новца у једном уговору било за парцеле на територији Шимановаца и Зуца.

Највише уговорне цене кућа остварене су на територији општине Савски венац.

Највиша цена квадратног метра пољопривредног земљишта постигнута је у Јакову, општина Сурчин, а највиша уговорна цена у Бачкој Тополи.

Током И квартала 2021. године јавни бележници и основни судови су Републичком геодетском заводу доставили 41.456 уговора, што је за 39,5 процената више промета него у истом периоду прошле године.

РГЗ наводи да је у поређењу са првим кварталом 2020. сада забележен благи пораст плаћања из кредита при куповини посебних делова објеката.

Саопштили су да у прва три месеца 2021. године у Србији готовином било плаћено 62 процента промета станова.

Кредитна куповина најача је у Новом Саду са 58 процената, а најмање је има у Крагујевцу - 27 одсто.

Укупан обим новчаних средстава на тржишту непокретности у И кварталу 2021. године износио је преко 1,3 милијарде евра, што је повећање од 41,8 процената у односу на исти квартал претходне године.

Промет станова заузео је највећи удео у укупним новчаним средствима са 53 процента.

У укупном промету некретнина станови су доминатни са 3,5 хиљаде промета месечно, следе грађевинско и пољопривредно земљиште, па стамебени објекти.

"Учешће станова у укупном промету од 28 процената представља смањење од четири процента у односу на исти квартал претходне године", наводи се у саопштењу РГЗ и додаје да су пораст забележили грађевинско земљиште, стамбени објекти и гараже.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести