Без сагласности о 35.000 РСД минималца, преговори од недеље

БЕОГРАД: Министарство финансија које учествује у преговорима око повећања минималне зараде још увек се није изјаснило али је из јавности познато да је предлог да минималац буде приближно 35.000 динара што је повећање 9-10 процената, рекао је данас члан преговарачког тима Небојша Атанацковић.

Атанацковић који преговара испред Уније послодаваца Србије (УПС) чији је почасни председник оценио је да у овом тренутку послодавци такво повећање сматрају претераним, а да га не прихватају ни представници синдиката за које премало.

"Надамо се да би до померања у ставовима могло доћи", рекао је он после седнице Социјално економског савета (СЕС).

Како је објаснио решење за минималац од 35.000 динара за послодавце могло би се тражити у повећању неопорезивог дела зараде на 19,3 хиљада динара и умањењу укупних оптерећења послодаваца.

Оценио је да за УПС повећање на 39.000 динара колико траже синдикати превелико за садасњу ситуацију, привреду и буџет.

Члан СЕС-а, председник УГС Независност Зоран Стоиљковић истакао је да је повећање минималца на 35.000 динара, колико је најавио председник Србије Александар Вучић, недовољно.

Оценио је да је то само одржавање постојећег стања и да је далеко од реализације договора да минималац достигне цену потрошачке корпе.

Рекао је да ће од Министарства финансија током преговара бити тражено да каже да ли је то што је Вучић рекао задња понуда или се минималац може и више повећати.

Члан СЕС-а, председник Савеза Самосталних синдиката Љубисав Орбовић оценио је да се у Србији тачно не зна колико радника прима минималац, и истакао да је проблем јер многи уз минималац примају део плате на руке.

Он је навео да повећање минималца не утиче на повећање осталих зарада, и нагласио да су уступци послодавцима кроз смањење пореза прихватљиви.

Орбовић је оценио да је доприноси за здравство последњих година већ озбиљно смањени.

Председник УПС и председавајући СЕС-а Милош Ненезић истакао је да ни са минималцем ни са минималном потрошачком корпом породица у Србији не може пристојно да живи.

Заложио се да се приликом утврђивања висине минималца има у виду да се привреди мора омогућити да то све и заради.

"Много је битније направити бољи привредни амбијент да предузећа могу још боље да раде", рекао је он.

Министарка рада и чланица СЕС-а Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да минималну цену рада дефинишу многи индикатори који указују на социјално економско стање у друштву.

Како је поручила све их треба размотрити како би се утврдило до које је висине могуће повећати минималац како би био одржив.

За следећу недељу најављене су две рунде преговора синдиката, послодаваца и представника Владе Србије око минималца, почетком и крајем недеље.

Током прве половине септембра биће јасно да ли социјални партнери унутар СЕС-а имају сагласност о будућем износу минималца, или ће као претходних година то одредити држава.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести