БиХ извози банане, урме, грејпфрут и ананас

САРАЈЕВО: На евиденцији производа које је Босна и Херцеговина извозила ове године, иако звучи невероватно, нашле су се и урме, банане, грејпфрут и ананас, који нису карактеристични за ово поднебље.
banane
Фото: pixabay.com

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, до краја јуна ове године извезено је урми у вредности 389.494 КМ (око 200 хиљада евра), банана за 104.691 КМ (53,5 хиљада евра), грејпфрута за 34.071 КМ (17,4 хиљаде евра), и ананаса за 18.620 КМ (9.500 евра).

"С обзиром на то да БиХ није погодна за узгој ових култура може се закључити да се ради о реекспорту, односно реализацији пословних уговора са повезаним лицима у региону, првенствено међу чланицама ЦЕФТА, односно увозу ради извоза који је дозвољен у слободној трговини", рекли су за Независне новине из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Додају да је, ипак, извоз тропских воћки знатно мањи у односу на увоз.

Према њиховим подацима, до краја јуна ове године у БиХ је увезено банана у вредности око 32,5 милиона КМ (16,6 милиона евра), урми око 3,5 милиона КМ (око 1,8 милиона евра), грејпфрута око 1,1 милион КМ (562,4 хиљаде евра), те ананаса у вредности око 815.000 КМ (416,7 хиљада евра).

Воћаре не чуди што тропско воће увозимо, али их брине то што стижу и воћке које је овде могуће произвести попут јабука, наводи лист.

"Увозне цене су мање, али је њихово воће доста лошијег квалитета у односу на домаће, ради се о старом воћу које је дуго стајало у хладњачама", рекао је за "Независне" Драгоја Дојчиновић, председник Удружења воћара Републике Српске.

Када је у питању извоз јужног воћа из БиХ, Дојчиновић каже да се ради о реекспорту, који није профитабилан за БиХ.

"Ту сама држава губи јер је БиХ само проточна држава, нема пореза и накнада. Међутим, то није само случај са јужним воћем, већ и са крушком и јабуком, а ми смо упозоравали на тај проблем", додао је он..

Према његовим речима, у БиХ се од јужног воћа производе претежно мандарине у количини која није довољна за домаће тржиште.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести