Бил Гејтс поново први на Форбсовој листи најбогатијих

ЊУЈОРК: Оснивач Амазона и главни извршни директор Џеф Безос изгубио је титулу најбогатијег човека на свету током послеподневног трговања у четвртак, а прво место поново је заузео суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс.
12
Фото: Tanjug/ AP Photo/Mark Schiefelbein

       Акције Амазона пале су за 7 одсто у трговању након радног времена, обарајући Безосово богатство на 103,9 милијарди долара. То га је довело на друго место међу најбогатијим људима на свету.
        Нови број један је суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс, вредан 105,7 милијарди долара.
        У 2018. години Безос је постао најбогатији човек на свету и први чије је богатво износило преко 100 милијарди који се појавио на Форбсовој листи, нето вредности 160 милијарди долара, чиме је прекинуо Гејтсов низ од 24 године на првом месту.
        Али, пад нето извршног директора компаније Амазон није у потпуности последица пада акција Амазона. Безос је четвртину свог удела у Амазону пренео на бившу супругу Мекензи Безос, као део њиховог договора о разводу, који је окончан почетком ове године. Мекензи Безос "тешка" је 32,7 милијарди долара и међу 20 је најбогатијих људи на свету.
        Гејтс је, у међувремену, био ван Мајкрософта од 2014. године, када је одступио са места председника компаније, иако је и даље члан одбора. Продао је или поклонио већину свог удела у Мајкрософту и временом прерасподелио своје богатство. Сада је копредседник Фондације Бил & Мелинда Гејтс, највеће приватне добротворне фондације на свету.
        Бил Гејтс дебитовао је на првој Форбсовој листи милијардера 1987. године са нето вредности од 1,25 милијарди долара. Безос се први пут придружио Форбсовој листи 400 најбогатијих Американаца 1998, годину након што је Амазон изашао у јавност, са нето вредношћу од 1,6 милијарди долара.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести