Било би добро за Србију да склопи нови аранжман с ММФ-ом

БЕОГРАД: Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков изјавио је Танјугу да би било јако добро да Србија наредне године склопи нови аранжман са ММФ-ом, који не би нужно морао да укључује и финанијска средства, али да је и то опција.
altiparmakov
Фото: Youtube Printscreen

Истакао је да би Србија уз аранжман са ММФ-ом сигурније прошла кроз велике неизвесности које очекују светску привреду.

Имајући у виду да су претходна два аранжмана Србије с ММФ-ом била веома успесна и обезбедила стабилизацију државног буџета и јавних финансија, било би јако добро да се наредне године, након истека постојећег, склопи нови аранжман с ММФ-ом како би Србија сигурније пливала кроз велике неизвесности које очекују светску привреду у наредном периоду, навео је Алтипармаков.

Нагласио је да би сарадња с ММФ-ом свакако била драгоцена за наставак вођења одговорне фискалне политике.
Иначе, Мисија ММФ - а ће од 5. до 16. октобра имати онлајн састанке са српским властима, а у Министарству финансија је раније речено да ће се разговарати и о могућем наставку аранжмана с том међународном финансијском институцијом.

То је последња мисија у оквиру текућег аранжмана наше земље са ММФ-ом, познатији под називом "Чуваркућа", који је потписан у јулу 2018. године и који подразумева саветодавну, а не финансијску помоћ те организације.

Аранжман се завршава у јануару 2021.

Циљ програма је одржавање макроекономске и финансијске стабилности и наставак структурних и институционалних реформи за подстицање бржег и свеобухватног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда.

Шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса је прошле седмице рекао Танјугу да ће мисија током виртуелне посете размотрити фискалне перформансе и кључне параметре буџета Србије за 2021. годину, као и да ће се разговарати о економском развоју, ефикасности мера, напретку у кључним реформама и другим темама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести