Било би више фабрика да има квалификованих радника

– Немачка предузећа у Србији све више су суочена с недостатком квалификоване радне снаге – рекао је директор немачког Комитета за источноевропске економске односе Михаел Хармс, који истиче одличан развој економских односа Немачке и Србије и наглашава да Србија постаје све занимљивија за инвестиције.
в
Фото: Илустрација

Немачко-српска привредна комора (АХК Србија), у оквиру посете привредне делегације коју предводи директор Хармс, организовала је у Београду дискусију о новим изазовима у даљем привредном развоју Србије.

Хармс је у изјави новинарима најавио да ће делегација, у разговорима с представницима српске политике, указати на потребу боље квалификације стручне радне снаге у Србији.

– Из разговора с немачим компанијама које послују у Србији чули смо да се примећује све мањи број квалификоване радне снаге – казао је он.

Он је пренео да предводи делегацију у којој је двадесетак чланова, а међу којима нису само представници великих компанија већ, што је важније, и средњих предузећа.

Настојимо да привучемо средња предузећа да инвестирају у Србију (Михаел Хармс)

– Настојимо да привучемо средња предузећа да инвестирају у Србију – поручио је Хармс.

Он је рекао да су економски односи Немачке и Србије одлични и да се развијају добро, указујући на то да је прошле године забележен раст од 12 одсто у трговинској размени.

– Србија постаје све занимљивија као дестинација за инвестиције немачких предузећа. У делегацији имамо високе представнике предузећа која су већ активна у Србији, као и оних који би хтели да се упознају са српским тржиштем – навео је Хармс.

Председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер изразо је задовољство што се ради већ о трећој посети привредне делегације из Немачке Србији, додајући да је до сада обављено више од 140 билатералних разговора међу компанијама, и да Немачка привреда одлично познаје Србију, као и да је заинтересована за Србију.

Казао је да је Немачко-српска привредна комора, у сарадњи с Министарством привреде Немачке и амбасадом, посредник у креирању радних места у Србији.

– Стало нам је да се отворе квалитетна радна места, а не било каква, јер је то гарант останка и ангажовања немачке привреде у Србији – подвукао је Зелигер.


Запошљавају 45.000 људи

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је посета привредне делегације даљи доказ чињенице колико су тесни односи Србије и Немачке.

Подсетио је на то да у Србији послује више од 400 предузећа, која су створила више од 45.000 радних места, инвестирала више од две милијарде евра, а тренд је даље позитиван.

– Немачка привреда, Немачко-српска приврдна комора тесан су партнер Србији на путу у ЕУ и у спровођењу потребних реформи – објаснио је Дитман. – Посебно у области економских реформи је много урађено, али их треба наставити. Оно што ће бити важно за пут у ЕУ, али и за привлачење средњих предузећа за инвестиције, јесу даље реформе у области владавине права, независности и ефикасности правосуђа, у борби против корупције.

Рекао је да Немачка сарађује тесно са својим партнерима да би Србија даље напредовала ка ЕУ, али и у довођењу привредника у Србију.


Он је истакао да је Србија интересантно поднебље за немачке компаније које у Србији доприносе БДП-у с осам до десет одсто.

Као пример успешне немачке компаније у Србији навео је „Хемофарм”, који води, рекавши да ће ових дана прославити 58 година постојања, а да је у ту компанију у последњих 12 година уложено 300 милиона евра.

Регионални директор немачке фармацеутске куће „Феникс фарма” Рајко Мандић објаснио је да је та компанија већ десет година у Србији, да запошљава 2.000 људи, од којих је већина високо образована, те да је уложено више од 80 милиона евра.

– Планирмао да останемо у Србији и ширимо се и даље – најавио је он.

Д. Урошевић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести