Биткоин 50.000 долара, највиши ниво у више од три месеца

ЊУЈОРК: Биткоин је наставио тренд опоравка достигавши вредност од 50.000 долара у недељу увече око 22,40 часова по источноамеричком времену, према подацима КоинДеска.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

То је највећа вредност водеће светске криптовалуте у последњих више од три месеца, преноси ЦНБЦ.

Овај дигитални новчић је у априлу забележио историјски максимум од преко 64.000 долара, али је јуну и јулу уследила његова велика распродаја и суноврат цене, која је пала чак испод 30.000 долара. Томе је у великој мери допринела пооштрена регулатива кинеских власт, која је довела до престанка рударења биткоина у Кини и пресељења те активности у друге земље.

Међутим, средином јула је почео континуирани опоравак крипто тржишта.

У последњих неколико дана, позитиван утицај на кретање цена дигиталног новца имале су две важне најаве. Наиме, једна од водећих трговинских крипто платфоррми, Коинбејз, саопштила је прошле недеље да ће купити криптовалуте у вредности 500 милиона долара и да ће 10 посто своје добити издвојити за портфељ крипто имовине.

Такође, компанија за онлајн плаћања ПејПал известила је да ће покренути нову услугу у Великој Британији како би омогућити људима да купују, чувају и продају дигиталне валуте.

У међувремену, и други дигитални новчићи бележе раст вредности. Етер се трговао у ноћас у успону од око 2,0 процента на 3.302,59 долара.

Вредност читавог крипто тржишта је у недељу премашила 2,14 билиона долара, према подацима са портала Coinmarketcap.com.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести