Биткоин незаустављив, премашио 22.000 долара

ЊУЈОРК: Најстарија и највећа криптовалута на свету по тржишној капитализацији, биткоин, оборила је за мање од 24 сата још један рекорд прекорачивши психолошку границу од 22.000 долара.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Биткоин је скочио за скоро 15 одсто у једном дану и јутрос рано се трговао на нивоу од невероватних 22.327 долара, што је његов нови историјски максимум.

Према подацима трговинске платформ Коиндеск, тренутно се тргује на нивоу од око 22.200 америчких долара, преноси Раша тудеј.

Са најновијим растом цене, који је, према мишљењу аналитичара, подстакнут јачом тражњом вецликих институционалних инвеститора, тржишна капитализација биткоина превазилази износ од 410 милијарди долара, што је, примера ради, више од тржишне вредности једног "ЈПМоргана" или компаније "Џонсон&Џонсон".

И друге главне криптовалуте су забележиле двоцифрен раст. Етереум је ојачао за око десет процената, а Риплов XРП је узлетеп за 23 процента.

Раније ове недеље, оператер Чикашке берзе (ЦБОЕ) најавио је планове за лансирање индекса криптовалута следеће године у партнерству са трговинском софтверском фирмом КоинРутс, са седиштем у Њујорку. Индекс ће пратити податке о трговању неколико крипто валута са високом тржишном капитализацијом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести