Биткоин узлетео након одлуке Ел Салвадора о легализацији

ЊУЈОРК: Биткоин је скочио данас за 13 процената након што је Ел Салвадор донео закон којим је ова дигитална валута постала законито средство плаћања у тој земљи.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Најстарија светска криптовалута је скочила на раном јутарњем трговању, око 4:48 часова по источноамеричком времену, за више од 13 одсто на ниво изнад 37.000 долара, а касније током преподневног трговања се спустила на 36.435,96 долара, према подацима КоинДеска, извештава ЦНБЦ.

Ипак, биткоин је и даље знатно испод рекордног нивоа од 64.829,14 долара, који је достигнут у априлу.

Парламент централноамеричке државе Ел Салвадор је у среду узвојио закон којим је биткоин постао легално средство плаћања. То значи да се, између осталог, цене у тој земљи сада могу исказивати у биткоинима, и да се пореске обавезе и доприноси могу плаћати у тој дигиталној валути.

Присталице биткоина, који већ дуже гледају на овај дигитални новчић као на одрживу алтернативу званичним националнним валутама, поздравили су потез Ел Салвадора, наводи америчка тв станица.

Ова држава је склопила партнерство са компанијом за дигиталне новчанике Страјк у вези са успостављањем савремене финансијске инфраструктуре у Ел Салвадору коришћењем технологије биткоина.

Друге криптовалуте, укључујући етер и XРП, такође су ојачале данас.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести