Брнабић: До краја дана 492 радника Фијата добиће отпремнине

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће 492 радника крагујевачке фабрике "Фијат", који су проглашени технолошким вишком, до краја дана добити отпремнине.
ana brnabic, Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

"У суботу на састанку са председником Србије Александром Вучићем је све договорено. Договорен је ниво отпремнина и 492-оје радника који су проглашени технолошким вишком ће данас до краја дана добити своје отпреминине", рекла је Брнабић гостујући на РТС-у.

Поручила је да држава наставља да се бори за све остале раднике и навела да је и у недељу и јуче и јутрос имала разговоре са Стелантисом.

"Наша, али и њихова жеља је да што више радника, тих осталих 1.500, остане. Рекла сам им да онда морају додатно да побољшају понуду и тако су дошли са понудом 3 плус 1 - три месеца радите у Словачкој или Пољској, а месец дана сте у Крагујевцу", рекла је Брнабић.

Додала је да је сада на радницима и синдикатима да то искомуницирају и да се види да ли ће имати довољно радника који су спремни да прихвате такву понуду.

"Енерегетика најважнија тема будуће владе"

Енерегетика ће бити апсолутно најважнија тема на агенди будуће владе, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић и додала да се ради на проналажењу решења како бисмо имали што ефикаснију потрошњу енергената.

"Гледамо да купујемо додатни угаљ док не завршимо оно што морамо да урадимо са нашим додатним отпревкама да више копамо нашег угља", рекла је Брнабић гостујући на РТС-у и додала да се разговара и са земљама региона, али и са Кином и Турском.

Брнабић је навела да је угаљ који ми користимо много јефтинији и да нам је скупљи транспорт од самог угља.

"Када кажемо да је 310 до 400 долара то је онај камени, мрки угаљ, који ми не можемо да користимо. Лигнит који користимо је много јефтинији, али свакако много неквалитетнији", рекла је Брнабић.

Она је казала да се, као што је током пандемије корона вируса наша научна заједница анагажована да нађе решења како би били самоодрживи, па смо тако направили и свој први тест за антитела, први српски респиратор...то сада покушава да уради и у енергетици.

С тим у вези, навела је да је пре десетак дана имала састанак са представницима предузећа "Електропривреда Србије", али и са факултетима - Машинским, Рударско-геолошким...о томе да делом купимо и онај много квалитетнији угаљ, па да се он миксује са лигнитом како би од мање угља добили више електричне енергије.

"Сада почињемо и тестирање у једном блоку наших термоелектрана да видимо да ли можемо са 20, 25 одсто да миксујемо тај много квалитетнији угаљ и да то буде додатна помоћ", рекла је Брнабић.

Она је додала да је жеља и председника Србије Александра Вучића да што пре буду завршене изборне радње и да се крене у преговоре са свим парламентарним странкама, те истакла да ће енергетика бити апсолутно најважнија тема на агенди будуће владе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести