Брнабић: До краја јуна студија о пројекту Риотинта

БЕОГРАД: Очекује се да до краја јуна ове године буде готова студија о утицају на животну средину у вези са пројектом Риотинта и он ће бити заустављен ако се покаже да има негативан утицај на животну средину, каже председница Владе Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Отворићемо четворо очију", рекла је Брнабић у дијалогу са члановима Националног конвента о Европској унији на тему одрживи развој са фокусом на питања заштите животне средине и питања енергетике.

Поручила је да није ту да брани ниједног инвеститора и да јој је од сваког појединчног инвеститора важнији сваки грађанин Србије и локална заједница, али и нагласила да је важно да не полемишемо тиме шта смо чули и видели у медијиама, него чињеницама.

Навела је да ниједну парцелу коју Ринтинто има у поседу није добио експропријацијом, него је та компанија купила парцеле од људи који живе на том подручју.

"Понудили су новац, ови људи су желели да продају и сви су продали парцеле, ниједну једину држава није еспроприсала. Не можете да ми кажете да људи који тамо од 2004. живе са Риотинтом и продају своје парцеле немају ни једну информацију о томе шта ће тамо бити, шта се планира, каква се истраживања воде", навела је Брнабић.

Тако је, каже, било и у случају каменолома у Косјерићу, када су мештани продали своје парцеле, грађани нису дали ниједан кометар, па су онда рекли да држава треба да забрани пројекат.

"Значи они хоће да продају све парцеле тамо и онда кажу, то држава сад да заустави. Је л то владавина права", навела је Брнабић.

Каже и да о пројекту Риотинта не треба причати као да је тај пројекат у Србији од децембра 2020.

"Основни грађански активизам је да објаснимо људима процесе и да кажемо ''људи то је ваша земља, учествујте у свим јавним увидима и јавним расправама''", каже Брнабић.

Навела је да Риотинто има снимке јавних расправа са грађанима од пре годину дана.

"Ниједну реч нису рекли, а сад се сви понашамо као да је тај проблем пао са неба, па је држава неодговорна шта све пушта инвеститору. Држава није ништа морала да уради, све се десило већ на локалу зато што су људи продали своју земљу", рекла је Брнабић.

Све би, каже, било лакше да је на време постојао тај грађански активизма и да су грађани учествовали у свим плановима.

"Важно је за Србију да ја не заустављам инвеститоре који су испунили све услове, уложили 500 милиона евра док смо се сви правили луди да је све ОК, продавали своју земљу, онда рекли ''сад кад треба нешто да радите, идите кући''. То није владавина права и није стабилна држава", рекла је Брнабић.

Каже да апсолутно подржава грађански активизам, али да не може да подржи то да се ништа не питају људи на локалу него три или четири организације за заштиту животне средине из Београда са осталим политичким активистима путују по Србији, па забрањујују пројекте где год они мисле да не треба да буду.

Навела је да ни за кога међу тим организацијама није рекла да је страни плаћеник, али да је рекла да се неке финансирају из иностранства.

"Није ми јасно да се неке организације финансирају из иностранства, из земљама ЕУ, да се боре против малих хидроелектрана у Србији, а плаћени су из земаља које имају 10, 20 или 50 пута више малих хидроелектрана него Србија", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести