Брнабић и Кудрин о сарадњи ревизорских институција СРБ и РУ

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у разговору с председником Рачуноводствене коморе Руске Федерације Алексејем Кудрином да ће обнављање споразума о сарадњи ревизорских институција, чије се потписивање данас очекује, и размена искустава у овој области, бити од обостраног интереса и претстављати још један корак у развоју односа наших држава.
r
Фото: Tanjug (video)

Кудрин, који је један од признатих светских економских стручњака у свету и дугогодишњи министар финансија Руске Федерације, истакао је да је спровођењем економских реформи Србија остварила изузетне резултате и постигла стабилност своје економије.

Он је изразио уверење да ће економска сарадња и робна размена Србије и Русије бележити константан раст у годинама које долазе, саопштила је Влада Србије.

Председница владе похвалила је изузетно залагање председника Рачуноводствене коморе Руске Федерације на унапређењу рада ове институције и успех који је постигнут на пољу дигитализације, у циљу не само олакшавања рада коморе, већ и постизања вишег нивоа транспарентности.

Она је истакла да ће размена искустава и сарадња на нивоу две институције дати значајан допринос укупном развоју у овој области.

Председник Рачуноводствене коморе Русије истакао да је важан циљ ревизорске институције да усаврши рад државне управе, а да је дигитализација и употреба савремених технологија препозната као ефикасно средство за испуњење ових циљева.


Споразум о сарадњи српских и руских ревизора

Представници Државне ревизорске институције (ДРИ) Србије и Рачуноводствене коморе Русије потписали су споразум о сарадњи те две институције који би требало да омогући размену искустава и повећа ефикасност у раду државних ревизорских институција.

Председник ДРИ Душко Пејовић рекао је новинарима након потписивања споразума да је основни циљ тог документа унапређење сарадње са колегама из Русије, размена података и одговарајућих докумената везаних за методолошка правила и рад ревизора.

Навео је да споразум предвиђа и одржавање заједничких семинара и обука на којима ће бити размењена искуства.

Посебно ће за ревизоре у Србији, каже, бити значајно искуство руских колега у области стратрешке ревизије, где су, додао је, они видно напредовали.

Стратешке ревизије су нешто што бисмо могли да проучимо и применимо у ревизијама, будући да смо тек недавно повећали број тимова у ревизији сврсисходности, рекао је Пејовић и додао да је донедавно био један или два таква тима, а да их је данас 13.

Пејовић је рекао да ће бити повећана сарадња две институције посебно код циљева одрживог развоја и да ће пажња бити и на ревизији ИТ система и заштите животне средине.


Објаснио је да је у плану дигитализација свих услуга и олакшавање комуникације између државе и грађана, а да се са посебном пажњом приступа и обуци кадрова на овим пословима.

Кудрин је оценио да данас и ревизорске институције пролазе кроз своју технолошку револуцију и да је у том смислу значајна размена искустава наше две државе.

Он је захвалио Србији на изузетној сарадњи за коју је изразио уверење да ће бити настављена и у будућности, уз интензивнију размену искустава и знања стручњака из обе државе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести