Брнабић: Робна размена са Кином увећана 152 пута

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је, за кинеску националну телевизју ЧТВ, да верује да ће односи Србије и НР Кине бити само бољи и снажнији у годинама које долазе и указала да је захваљујући председнику Србије Александру Вучићу робна размена са том земљом увећана 152 пута.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Брнабић је истакла да је челично пријатељство две земље учвршћено понајвише у доба пандемије корона вируса.

“Лекција коју смо сви научили у доба пандемије је повратак мултилатерализму, сарадњи и заједичкој борби свих земаља света. Иницијатива појас и пут је одличан пример тога и наставићемо да сарађујемо са НР Кином и у том оквиру”, навела је она.

Интервју је урађен непосредно након што је Ана Брнабич по трећи пут постала председница владе.

Новинарка кинеске државне телевизије подсетила је да је председник Вучић више пута истакао да има безгранично поверење у премијерку и да је он особа која је веома популарна у Кини, поготово на кинесим друштвеним мрежама.

“Знамо да је Александар Вучић популаран у Кини и ми се тиме поносимо. Радити са Александром Вучићем је част, привилегија али и велика одговорност. Он даноноћно ради за Србију и у потпуности је посвећен напретку Србије”, казала је Брнабић.

Она је истакла да је Србија, као мала земља у срцу Европе, пре Александра Вучића била вођена тако да удовољава интересима других много већих и моћнијих земаља.

“То је најдрагоценији савет који ми је дао, да морамо увек и у сваком тренутку водити рачуна о нашим интересима, да нам Србија буде на првом месту. И тако је од када је он постао председник владе, па све до данас док је председник државе у другом мандату”, рекла је премијерка.

На питање о челичном пријатељству Србије и Кине, премијерка је рекла да често чује како то и није најбољи начин за пут ка Европској унији али да се више од 90 одсто кинеских инвестиција налази у Западној Европи, у земљама чланицама ЕУ.

“Они су искористили кинеске инвестиције да унапреде животни стандард својих земаља у прошлости, што је потпуно разумљиво. Сада када ми то желимо да урадимо, можемо чути да то није добро. Овде се враћам управо на речи Александра Вучића, да се руководимо искључиво нашим интересима, тако да ће пријатељство наше две земље бити додатно ојачано у будућности”, јасна је била премијерка.

Кина је данас други највећи спољнотрговински партнер Републике Србије, и како је новинарка истакла, робна размена две земље увећана је чак 152 пута.

“Само да поновим да свима буде јасно, наша робна размена увећана је не за 152 одсто, већ 152 пута. То је заиста импресивно и све се то догодило откада је на власт дошао Александар Вучић. Потписивањем споразума о слободној трговини са НР Кином, у смислу сарадње наше две земље, небо ће бити граница. У претходних неколико година, наш извоз у Кину достигао је милијарду евра. То можда за вашу земљју, или неке друге велике земље, није спректакуларна цифра, али за земљу попут Србије то је заиста импресиван резултат”, истакла је председница владе

На питање каква је земља била Србија када је постала премијерка, а каква је данас, Брнабић је рекла да је Србија данас у многоме другачија земља.

“Завидан развој. Када сам ступила на дужност председнице владе, годишњи извоз ИКТ услуга био је 375 милиона евра, док ћемо ове године надмашити 2,6 милијарде евра. Сада ћемо се усредсредити на развој вештачке интелигенције, биоинжењеринга и биомедицине. Сигурно је да и у овим областима планирамо јачање сарадње са НР Кином” закључила је Брнабић.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести