Брнабић са Мартејном: Привредни раст премашио пројекцију ММФ

БЕОГРАД: Председница владе Ана Брнабић разговарала је данас са шефом Мисије ММФ-а Јан Кес Мартејном, који је истакао да је позитивно изненађен привредним растом Србије у прошлој години, с обзиром на то да је премашио пројекцију ММФ-а која је износила 3,5 одсто.
brnabich_mmf_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Мартејн је рекао да очекује да ће и 2020. година бити добра за Србију када је реч о привредном расту, те позитивно оценио завршен процес купопродаје акција Србије у Комерцијалној банци, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Брнабић је истакла да је 2019. година завршена са одличним економским резултатима и да је веома задовољна привредним растом од 4,2 одсто, који је већи од пројектованог.

"Висок привредни раст је настављен и ове године, а прве процене показују да је у јануару износио 6,5 одсто", истакла је премијерка.

Брнабић је рекла и да је Србија успела да забележи висок привредни раст упркос бројним изазовима, као што су успоравање економија њених највећих спољнотрговинских партнера - Италије и Немачке, и упркос таксама које је увела Приштина.

Нагласила је да је извоз у ИКТ сектору у претходној години био приближно два пута већи него у 2016. године и да је износио 1,42 милијарде евра.

Додала је да је Влада Србије показала да су промене могуће, као и да верује да су се створили услови да ИКТ сектор још више расте у наредном периоду.

Она је истакла и да ће у будућности приоритети бити наставак реформи у сектору јавних предузећа, као и улагања у заштиту животне средине.

Шеф Мисије ММФ-а је рекао да је добро што Србија има стабилне финансије, јак банкарски систем и високе резерве, који обезбеђују јаку заштиту и способност да се амортизују спољни финансијски шокови.

Он је рекао и да је упознат са инвестиционим планом "Србија 2025", као и да верује да ће бити фискалног простора у 2020. години како би се спроводили планирани капитални пројекти.

Додаје се и да је Мартејн похвалио и реформу Пореске управе и истакао да се данас види како се све спроведене реформе исплаћују.

Мартејн је рекао и да је отворен за дијалог о томе да „швајцарска формула“ буде флексибилнија, како би пензије могле још више да расту, на чему му се премијерка Брнабић посебно захвалила.

У том смислу, поновила је да је приоритет владе да се сачува фискална дисциплина, али и да је са друге стране важно да расту примања за најстарије суграђане.

Брнабић и Мартејн су разговарали о реализацији реформских циљева из актуелног програма Инструмент за координацију политика, који ће се спроводити до јануара 2021. године.

Аранжман Инструмент за координацију политика се спроводи од јула 2018. године, не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и министар финансија Синиша Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести