Брнабић са представницима домаће грађевинске индустрије

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са представницима грађевинске индустрије Србије и разговарала о унапређењу пословања и ефикасности у тој области.
Premijerka Ana Brnabić sa predstavnicima građevinske industrije Srbije  Foto: Tanjug
Фото: Премијерка Ана Брнабић са представницима грађевинске индустрије Србије Фото: Танјуг

Као једна од кључних привредних делатности у Србији која је директно или индиректно повезана са више од 30 привредних области, грађевинарство има огроман утицај на раст БДП-а, истиче се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Председница Владе истакла је на састанку да је изазов за Владу да тај раст буде одржив и да се настави и у 2019 и 2020. години."Предложени буџет за инфраструктурне инвестиције у 2019. години је више од 200 милијарди динара и највећи је до сада, што значи да грађевинска индустрија мора да има снагу да настави да вуче наш даљи раст", истакла је Ана Брнабић.

Поред наставка великих пројеката путне и железничке инфраструктуре, она је издвојила изградњу станова за припаднике служби безбедности, проширење и изградњу научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Новом Саду и друге објекте научно-иновационе инфраструктуре, затим, пројекте завршетка и изградње клиничих центара у Србији, домова здравља и општих болница, у које ће укупно бити уложено 1 милијарда евра.

У разговору је истакнуто да ће предложене измене и допуне Закона о јавним набавкама елиминисати појаву дампинг цена и да ће већи фокус бити на квалитету понуде уместо на цени, што није био случај до сада. Циљ ове мере је побољшање финансијске позиције наших грађевинских фирми и квалитета изведених радова, истиче се у саопштењу.

Недостатак радне снаге најизраженији је проблем у грађевинској индустрији, о чему се разговарало на састанку. Као једна од мера за превазилажење тог проблема разматрана је могућност преквалификације и унапређење капацитета за обуку људи за различите грађевинске профиле.

Такође, истакнуто је да ће се разматрати увођење олакшица за увоз грађевинске опреме која се не производи у Србији, што ће утицати на повећање ефикасности у реализацији пројеката.

Учесници састанка сложили су се да је неопходно повећати инспекцијски надзор у циљу сузбијања сиве економије у сектору грађевинарства и похвалили измене и допуне Закона о планирању и изградњи који ће у пракси решити многе проблеме које грађевинци тренутно имају.

Састанку су присуствовали и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ðорђевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести