Брнабић: Србија је данас земља са стабилном економијом

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас на састанку делегација Србије и Јапана са привредницима две земље да је Србија земља са стабилном економијом и стабилним јавним финансијама, као и да је удео јавног дуга у БДП испод 60 одсто. 
Abe, Vucic i Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

Она је нагласила значај посете јапанског премијера Србији и оценила да су билатерални и политички односи две земље у успону. 

"Грађани Србије изузетно поштују подршку и помоћ Јапана посебно током катастрофалних поплава 2014. године, циљ владе и мој лично је да овај сусрет трговинску сарадњу и већи прилив инвестиција из Јапана", рекла је Брнабић. 

Она је додала да је вођењем одговорне економске полтике Србија данас земља са суфицитом у буџету у којој је нето прилив директних страних инвестиција нешто већи од две милијарде евра. 

"Србија је успешно завршила аранжман са ММФ и показала да је добар партнер и у најтежим околностима. Србија је сваке године све конкурентнија, сада се налазимо на 43. месту Дуинг бизнис листе, од 190 земаља света, по брзини издавања грађевинских дозвола смо десети на свету, а на листи конкурентности Светског економског форума смо напредовали за 12 места'', рекла је Брнабић. 

Она је истакла да је Светска банка прогласила Србију за лидера у југоисточној Европи по спроведеним реформама. 

Додаје, да је повећан кредитни рејтинг, те да се Србија налази на сигурном путу ка ЕУ, са 12 од 35 отворених поглавља. 

"Србија сада размишља стратешки о свом развитку, стање у иновацијама је сада нови изазов и ту желимо да учимо од Јапана, јер је економија 21. века базирана на дигитализацији, креативности и развијању свих онох вештина које Јапан успешно развија", рекла је Брнабић. 

Како је додала, Србија жели од Јапана да учи и о пословној етици, ефикасном менаџменту коме су "јапанске компаније удариле темељ". 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести