Брнабић: Влада спремна за колективне уговоре

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је влада спремна да потпише посебне колективне уговоре за државне органе и јединице локалне самоуправе којим ће запосленима, поред тога што ће бити задржана постојећа права, бити дата и нова.
Vlada i sindikati uprave/FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Фото: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Брнабић је у разговору са председницима Синдиката управе Србије, Синдиката запослених у правосудним органима и Синдиката организација правосудних органа Србије рекла да је влада спремна и да део фискалног простора усмери ка повећању плата државних службеника и намештеника.

Како је истакла, влада није спремна да једино запосленим у државним органима ускрати повећање плата зарад исплате топлог оброка и регреса, на чему су на данашњем састанку инсистирали председници синдиката.

Влада жели да се рад запослених вреднује кроз повећање плата, јер је то показатељ успешности њиховог рада, истакла је Брнабић и додала да би захтеви синдиката за исплатом толог оброка и регреса онемогућили повећање плата државним органима у ситуацији када би други запослени у јавном сектору то повећање остварили.

Премијерка је поновила позив синдикатима да још једном размотре своје захтеве и да се ипак одлуче да потпишу колективне уговоре, како би државни службеници и запослени у органима ЈЛС наставили да остварују права која су до сада имали.

Брнабић је закључила да је циљ владе да се плате уреде транспарентно, да све уштеде иду у повећање плате, а не у додатна давања, да се разговара о већој основици која ће бити уређена законом, а не о другим примањима која регилишу колективни уговори и која утичу на могућности повећања плата, наводи се у саопштењу Владе Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести