Брнабић: ЗАКОН КОЈИМ СЕ УМАЊУЈЕ ПЕНЗИЈА КАД СЕ ОДЕ ПРЕ 65. ГОДИНЕ ЈЕ ФЕР

БЕОГРАД:Премијерка Ана Брнабић рекла је данас у Скупштини Србије да закон, према којем се износ пензије умањује онима који се пензионишу пре 65. године, не подразумева никакве пенале.
b
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Одговарајући на питање народног посланика УСС Милије Милетића да ли постоји могућност да се промени закон којим се санкционишу људи који оду у пензију пре 65 година, навела да је реч о обрачуну који је праведан.

Када одете у пензију са пуним радним стажом очекује се да ћете добијати пензију коју сте зарадили током тог радног века. А  ако имате мање радног стажа и одете раније у пензију, уколико би у истом тренутку имали једнаку пензију као и они са пуним радним стажом или примали мању пензију, па када достигнете године старости, кренули да примате пуну пензију, то би било нефер према свима осталима јер би ви током свог животног века док сте у пензији примали већу пензију него они који имају практично пун радни стаж, рекла је Брнабић.

Додала је да је до сада више пута отварана та тема, а да је када је прављен систем вођено рачуна да то буде фер према свим људима.

Каже  да може да направи састанак са министром финансија Синишом Малим да се види да ли може нешто додатно да се уради и како да се то појасни људима.

Више пута смо разговарали о томе и са Међународним монетарним фондом. Та тема је на дневном реду још од 2016. године, чини ми се да нема пуног разумевања да то није казна и да то нису никакви пенали, већ пропорционално смањена пензија, јер се дуже прима. Спремна сам заједно са Малим да седнемо са људима и погледамо шта додатно можемо да урадимо и како додатно можемо да објаснимо и образложимо људима, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести