Бундесбанка: Економија ће стагнирати, али не долази рецесија

ФРАНКФУРТ: Привредни раст у Немачкој, највећој европској економији, остаће слаб у четвртом тромесечју, али нема разлога за страх од рецесије јер постоје сигнали да се перспективе њеног великог индустријског сектора стабилизују, саопштила је данас немачка централна банка (Бундесбанка).
bundesbanka
Фото: Youtube Printscreen

Успоравање немачке економије вероватно ће се наставити у четвртом тромесечју 2019. године. Међутим, то успоравање се вероватно неће значајније интензивирати. Како тренутно стоје ствари, укупан бруто домаћи производ може мање или више да стагнира, оцењује се у месечном економском извештају Бундесбанке, преноси Ројтерс.

Глобални трговински рат, успоравање кинеске привреде и мењање навика потрошача, гурнули су немачку индустрију у рецесију, али домаћа привреда је и даље неочекивано отпорна, наводи британска агенција.

С данашње тачке гледишта, нема разлога за страх да ће Немачка склизнути у рецесију, оцењује Бундесбанка.

Централна банка је, такође, приметила да постоје одређени сигнали стабилизације индустријске тражње и да ће тржиште рада вероватно остати прилично снажно.

Очекује и значајан раст зарада, док би перспективе које се односе на приходе домаћинстава требало да остану повољне.

Немачка је у трећем тромесечју избегла рецесију захваљујући бољем расту него што је очекивано, од 0,1 одсто на кварталном нивоу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести