Чадеж остаје на челу ПКС: Предузимамо све мере за ублажавање кризе

БЕОГРАД: Живимо у потпуно новом свету пуном изазова и непредвидивости који тражи и нову улогу привредне коморе, изјавио је председник ПКС Марко Чадеж и поручио да је ПКС спремна за све врсте сарадње и са компанијама и са доносиоцима одлука, како би се ублажили удари кризе на тржиште у Србији.
c
Фото: Tanjug

Он је то рекао на трећој седници скупштине ПКС, данас у Београду, на којој је, између осталог, и поново изабран за председника те пословне асоцијације.

Чадеж је истакао да више није довољно само познавати правне оквире пословања, предлагати њихове измене у складу са захтевима привреде, бити платформа за проналажење нових тржишта и представљати интересе привреде према државним органима.

Нови свет тражи од нас да боље познајемо процесе у свакој индустрији, да пратимо глобалне трендове и да умемо да предвидимо њихове промене, да се крећемо у сфери иновација и креирамо решења за изазове традиционалних индустрија, рекао је Чадеж.

Сматра да ПКС мора да у реалном времену реагује на кризу, да својим чланицама буде стратешки партнер у одласку на нова тржишта, буде лидер у предвиђању процеса и ризика, знању и практичној имплементацији научних достигнућа.

Указујући да су инфлација, скупљи новац, скупа енергија и храна, стална криза, глобални изазови са којима је суочена и домаћа привреда, објаснио је да нова улога коморе подразумева и суштинску реорганизацију људских ресурса, процеса рада, услуга и удружења по мери промењених околности у којима се привреда креће.

Чадеж је указао на пет кључних аспеката као оквир за прилагођавање и одговор на глобалну непредвидивост.

То су коришћење компаративних предности Србије у производњи хране, јачање локалних и регионалних ланаца снабдевања уз снажније укључивање микро, малих и средњих предузећа, диверсификација извора снабдевања енергентима, унапређење образовног система у складу са потребама привреде, као и наставак процеса регионалне економске интеграције са циљем унапређења економија и смањења тензија на Западном Балкану, навео је он.

Најавио је да је пред ПКС нови модел разговора са представницима Владе и доносиоцима одлука, јер, казао је, у овим кризним временима држава, кроз разне уредбе, много више учествује на тржишту него што је то нормално.

На предлог председника ПКС, скупштина је на данашњој седници, поверила нове мандате и досадашњим потпредседницима: власнику компаније ТМФ 2005 Зорану Вујовићу, сувласнику ИМ Матијевић Зорану Матијевићу, власнику Алко групе Мирољубу Алексићу, директору компаније Капа стар лимитид Небојши Шарановићу, директору компаније Еко енерго груп Николи Петровићу, власнику компаније Јумис Миловану Коцићу и власнику Сирогојно компани Радету Љубојевићу.

Усвојен је Извештај о раду ПКС, Финансијски извештај и друге одлуке важне за функционисање јединственог коморског система.

Уочи седнице Скупштине ПКС одржана је и седница Управног одбора ПКС.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести