CarGo министарки: Не подржавајте тржиште без конкуренције

БЕОГРАД: Удружење грађана CarGo одржало је данас протест испред Владе Србије на којем су министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић оптужили да подржава монополисте, тржиште без конкуренције, сиву економију и "оне кој краду од грађана и коче напредак".
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: FoNet

 Директор и оснивач CarGo Вук Губеринић рекао је да су данас испред Владе, јер их министарка Михајловић на други начин не чује.
 "Данима нас већ не чује, за пристојну модерну компанију не жели да чује и да смо ми оно што је земљи потребно", рекао је Губеринић.
Он је казао да је министарка одбила да разговара са њима који желе да подигну стандард и поручио да је то на штету модерне Србије.
Губеринић је упитао министарку зашто је "прогурала" закон који убија конкуренцију и зашто је, по њима, окренута против дигитализације и званичне политике државе.

"Ви сте застарели хардвер који се уплашио новог софтвера",  рекао је Губеринић и најавио да ће се протести одржавати сваког  петка све док се из власти не почисте "они који памет Србије терају из земље".
Председник удружења грађана Александар Вучић прочитао је окупљенима писмо упућено министарки Михајловић у којем су навели да је она одлучила да укине модерну компанију која упошљава више од 1000 људи, која транспарентно послује, користи нове информационе технологије и плаћа порез.
"Вама (Зорана Михајловић) ништа од тога не одговара, хоћете да уништите нас за рачун таксиста који дугују стотине хиљада динара пореза", рекао је Вучић. 
 Он је позвао Михајловић да се не крије иза закона јер се, како каже, на тај начин, залаже за државу без конкуренције и ону која штити сиву еконмју и монополисте.

  Навео је да можда у граду Београду има 5.000 таксиста али да Удружење има  120.000 чланова и неће ћутати на покушај да се од Београда "направи логор".
 "Од грађана правите таоце, а то неће проћи јер смо ми будућност Србије", рекао је Вучић.
   Учесници протеста "донирали су" метле Влади Србије, да би се, како је рекао један од представника Удружења Стефан Шурлен "очистило све оно што не вреди у држави".

Протест Удружења грађана CarGo почео је данас у 12 сати код Кванташа на Новом Београду где су се окупили чланови удружења  и одатле кренули у протестну вожњу преко Новог Београда и Трга Николе Пашића до зграде Владе Србије.
 Саобраћај је за време протестне вожње био отежан у улицама куда су пролазили, а од 15 сати за саобраћај су биле блокране Улица кнеза Милоша и Немањина. 
  Након обраћања Вучића и Губеринића, учесници протеста су се разлишли, а саобраћај у центру града се полако нормализује.

Министарство: О поштовању закона нема преговора

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влада Србије не могу да преговорају ни са ким и да се договорају о томе да ли ће да се поштује закон или не, поручено је из Министарства у одговору на данашњи протест Удружења грађана CarGo-а, на којем је затражена оставка министарке Зоране Михајловић.

У саопштењу Министарства наводи се да не постоји никакав приватни сукоб министарке Михајловић и удружења CarGo, нити Михајловић дозвољава, односно не дозвољава било коме да ради и зарађује. 
"Питање је само да ли ћемо да поштујемо важеће законе које је усвојила Скупштина Србије или нећемо, да ли ћемо да се боримо против сиве економије или нећемо", наведено је.

Наводи се да се не може разговарати о томе да ли ће се и у којој мери примењивати закон и додаје да се у супротном може очекивати и да шверцери аутомобила, лажни доктори, преваранти, трговци наркотицима и сви остали који се баве нелегалним послом затраже од државе да престане да им угрожава њихово "право на рад".

"Организатори протеста CarGo и не крију прилично јефтин покушај политизације овог окупљања, пре свега позивањем Александра Вучића да смени Зорану Михајловић", наводи се у саопштењу. 
Како кажу у Министарству, тиме показују и да им циљ није само укидање важећег Закона о превозу путника, већ да постоје и други, политички захтеви. 
"Легитимно је постављати и политичке захтеве, али нико онда не треба да се скрива иза удружења грађана које води Александар Вучић", наводи се у саопштењу. 

Министарство ће од надлежних органа затражиити да се на основу снимака попишу сва возила која су учествовала у данашњем протесту, уз образложење да би надлежне саобраћајне инспекције и комунална полиција у наредном периоду проверили да ли евентуално учествују у кршењу Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести