Цена нафте порасла на 110,5 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су на путу да забележе први недељни губитак у последње три седмице, мада су данас ојачале за 3,0 посто подстакнуте неизвесностима око изгледе за забрану куповина руске нафте у Европској унији и забринутошћу због високе инфлације и локдауна у Кини који кочи глобални раст.
nafta
Фото: pixabay.com

Светски референтна нафта Брент је, на трговању до 16,22 часа по нашем времену, ојачала за 3,04 долара или 2,82 посто, на 110,5 доларапо барелу, а америчка нафта WTI је је порасла за 3,17 долара или 2,99 процената, на 109,3 долара за барел, према подацима са портала oilprice.com.

Поједине земље чланице ЕУ наговестиле су да ће тај блок можда морати да размотри одлагање предложеног нафтног ембарга уколико Мађарска не пристане на увођење забране куповина руске нафте.

Поред тога, на тржишту су колале гласиле да ће у Пекингу бити уведен локдаун како би се сузбио раст броја ковид инфекција, што су тамошње власти демантовале.

Инвеститоре на тржишту нафте забрињава и потенцијално посустајање економског раста САД због упорно високе инфлације која се у априлу, са стопом од 8,3 посто, задржала близу највишег нивоа у последње четири деценије, а такође процењују утицај пада америчких залиха горива уочи летње сезоне путовања.

Цене нафте су ове недеље нагло пале, при чему бележе губитак у распону од око 12 долара, према рачуници "Блумберга".

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести