Цена пшенице скочила 4 посто на Чикашкој берзи

ЛОНДОН: Цене пшенице су нагло порасле данас пошто је ракетни напад на украјинску луку Одеса током викенда изазвао сумњу у погледу могуће примене прошлонедељног споразума о отварању коридора за извоз житарица из ратом "поцепане" Украјине.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Русија, Украјина, Уједињене нације и Турска потписале су у петак споразум о поновном отварању три украјинске црноморске луке за извоз жта, који важи 120 дана и предвиђа месечни извоз од пет милиона тона.

Цена пшенице на терминском трговању на Чикашкој берзи порасла је за скоро 4,0 процента на 7,86 долара по бушелу (џак од 27,2 кг), чиме је скоро надокнадила пад од петка од готово 6,0 посто након што је објављен споразум, јавља Ројтерс.

"За поновни почетак украјинског извоза не само да је потребан безбедни пловни канал, већ и безбедне луке. Руси су посејали сумњу у погледу безбедности лука пре него што се и осушило мастило на споразуму", рекао је један европски трговац.

Морске луке у Украјини су затворене од почетка напада Русије у фебруару и док је део усева опремљен за извоз железничким и друмским путем преко суседних земаља, као што су Румунија и Пољска, милиони тона чекају нагомилани на фармама.

Пад испорука из Украјине, једног од највећих светских извозника житарица, допринео је скоку цена хране широм света, а агенције УН су упозориле да би то могло да доведе до гладовања и масовне миграције невиђених размера.

„Поред неизвесности око тога колико ће времена бити потребно за чићење мина у лукама, власници бродова једноставно неће да плове у Украјину, без обзира на то колика је возарина, ако сматрају да ће њихов брод погодити пројектил“, каже други европски трговац житом за Ројтерс.

Украјина је у недељу наставила са напорима да поново покрене извоз жита преко својих лука у Црном мору у складу са новим споразумом, али је упозорила да ће испоруке трпети уколико руски ракетни удар на Одесу значи да ће их бити још више.

Кремљ је саопштио данас да ракетни удар неће утицати на извоз житарица. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао на конференцији за медије да је Русија гађала војну инфраструктуру.

Цена кукуруза на терминском тржишту у Чикагу порасла је данас за 2,0 одсто на 5,75 долара по бушелу, док је бушел соје поскупео за 0,9 процената на 13,28 долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести