ДА ЛИ ПРИВАТНИЦИ СМЕЈУ ДА ВАМ НЕРАДНИ УСКРС ЗАМЕНЕ ЗА НЕКИ ДРУГИ СЛОБОДАН ДАН? Ево шта кажу правници и КОМЕ ДА СЕ ОБРАТИТЕ АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ

Ове године Први мај и Ускрс су практично спојени, што је идеална прилика за одмор.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Наравно, за оне којима посао то дозвољава.

А шта каже закон о предстојећим нерадним данима и да ли су они добра воља послодавца или његова обавеза објаснила је Олга Вучковић Кићановић, правница за радно право.

- Нерадни дани су државни и верски празници који се празнују нерадно, а запослени добије пуну зараду - рекла је Кићановић и додала:

Значи за Први мај и Ускрс слави се два дана и државни и верски празник. Иначе, некада се славе по један дан, некада два. Сада имамо ту срећу да се славе два дана. Имамо чак и суботу која је нерадни дан, тако да се споји седам дана, а многи славе и Ђурђевдан, за који имају право на слободан дан.

Ипак, постоје и делатности када није могуће не радити у време празника.


Медијација

У случају да имате проблема с послодавцем, не морате одмах на суд. Постоји читава служба медијације, односно, посредовања у радним споровима.

То су лиценцирани правници који су обучени да посредују између радника и фирме, с намером да се њихов спор реши брзо и на што безболнији начин.


- Има делатности у којима мора да се ради, које не смају да се прекину. То су ватрогаси, хитна помоћ, неке апотеке, полиција, и то је уређено њиховим законом. Послодавац даје решење ко ради на празник и, наравно, то се адекватно награђује. Али ово друго што знам да желите да ме питате, то је у приватном сектору.

Рад на празнике имају и радници у услужним делатностима: у кафићима, у продавницама, на пумпама, па и у медијима.

- Ако вас тера послодавац да радите за државни празник, верски празник или уопште славу, то би требало да се надокнади са 110% зараде. И требало би то запослени да знају и да траже, јер су казне велике. Казне иду за правно лице до 2 милиона, а за предузетника 500 хиљада. Тако да су то заиста велике казне, може да се позове инспекција, али ја увек саветујем, најбоље је да се договорите са својим послодавцем.

Правница Олга Вучковић Кићанови каже да слободни дани заправо не постоје:

- Слободни дани уопште не постоје. Имамо нерадне дане, годишњи одмор и боловање кад не радимо. Ти слободни дани су ствар договора послодавца и запосленог, али уопште не долази у обзир да вам замени нерадни дан, на пример, Ускрс, за други радни дан, на пример, следећи четвртак. То не може, то треба да се пријави инспекциј. Никад нисам за тако радикалне потезе да се моментално пријавља инспекцији или тужи, али сам у сваком случају за то да се поразговара са послодавцем, а још више, да се направи једна солидарност међу запосленима.

Дневник, Ало

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести