Дарија Кисић поново на сатанку са радницима Фијата

БЕОГРАД: Министарка за рад Дарија Кисић поново се данас у Београду састала са представницима радника крагујевачког Фијата.
kisic tepavcevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Радници Фијата су у петак протестовали у Крагујевцу са захтевом да менаџмент компаније изађе пред запослене са конкретним информацијама о програмима за одлазак из фирме или рад у иностранству, а представници сва три синдиката су одржали састанак са министарком Кисић, која их је примила на разговор.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће држава помоћ радницима Фијата и да ће њихове представнике на разговор у понедељак или уторак примити и премијерка Ана Брнабић.

Гостујући на ТВ Прва Вучић је на питање шта ће се дешавати са радницима Фијата који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранство, рекао да је Стелантис приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима који не буду задржани слично као што је помогла радницима Геокса - да добију други посао.

"Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике Фијата, нови модел ће бити много успешнији од 500 Л и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни уговор", навео је Вучић.

Он је навео да је од 1.100 радника Геокса, који је напустио Србију, њих 500 добило посао у Текласу посредством државе, док је осталих неколико стотина добило посао у немачкој компанији.

"И сви имају значајно веће плате него у Геоксу, као што ће и у фабрици електричног фијата бити веће него када су производили 500 Л", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести