ДЕЛИБЛАТСКА ПЕШЧАРА Сачувати дивље свиње од афричке куге

У ловишту Делиблатска пешчара примењују се посебне биосигурносне мере да би се спречила појава афричке куге свиња јер је оно означено као једно од три високоризична подручја.
Deliblatska peščara Foto: Dnevnik.rs
Фото: Делиблатска пешчара Фото: Дневник.рс  

По речима стручног сарадника за здравствену заштиту дивљачи у ЈП „Војводинашуме” Јована Мирчете, потпуно су затворене све улазне тачке у ловиште, закључавају се све капије, а само на једној проточној постављене је дезинфекциона баријера.

– Између осталог, спроводимо активан надзор свих наших ловишта, укључујући и надзор здравственог стања запата дивљих свиња – објаснио је Мирчета. – Ловцима се налажу строге мере дезинфекције опреме и возила, а обавезно је и слање узорака меса одстрељених свиња на анализу. Пре добијања дозволе за лов, проверава се и где је ловац боравио у претходних месец дана.

Руководилац службе за ловство, рибарство и угоститељство у ШГ „Банат” Панчево Јадранка Вујић истиче да до сада није било потврде заразе дивљих свиња у узорцима који су послати на анализу.

– Осим тога претражујемо терен, одређене су карте с уцртаним границама ловишта где су обележена природна стаништва дивљих свиња, које олакшавају запосленима ту претрагу – објаснила је Јадранка Вујић.

Извршни директор за ловство, рибарство и угоститељство ЈП „Војводинашума” Бранислав Станков додао је да се ради стална контрола уноса у ловишта непроверених и непрописно декларисаних производа за исхрану, који такође представљају ризик за преношење афричке куге код свиња.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести