Девизне резерве НБС 14,58 милијарде евра, веће за пола милијарде

БЕОГРАД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије (НБС)износиле су на крају јула 14,58 милијарди евра, и веће су за 488,5 милиона евра у односу на крај претходног месеца, саопштила је НБС.
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 136 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула су износиле 12,17 милијарди евра.

Пораст бруто девизних резерви у јулу је првенствено резултат прилива по основу активности НБС на домаћем девизном тржишту у износу од 510 милиона евра.

На повећање је додатно утицао и прилив по основу управљања девизним резервама, донација и другим основима, са укупним износом од 74,3 милиона евра, као и позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 96,8 милиона евра.

Наведени приливи били су више него довољни да покрију одливе по основу нето раздужења државе по основу кредита и девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака (укупно 120,3 милиона евра), као и одливе по другим основима (укупно 72,3 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту износио је у јулу 428 милиона евра и био је за 110,5 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих седам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,57 милијарди евра.

У јулу, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у јулу купила 380 милиона евра. Посматрано од почетка године, НБС је, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру, нето купила 700 милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести