Дигитална Србија: Број стартапова прошле године порастао за 20 одсто

БЕОГРАД: Иницијатива „Дигитална Србија” објавила је данас годишњи извештај о стартап систему Стартап скенер 2023. - према коме је он порастао у  2022. години за преко 20 одсто, док је у њему прошле године запослено више од 2.000 људи.
kompjuteri
Фото: pixabay.com

У истраживању које је спроведено на узорку од 167 стартапова, а реализовано је у оквиру пројекта „Предузми идеју”, који конзорцијум окупљен око Иницијативе „Дигитална Србија” спроводи уз подршку УСАИД-а, наводи се да се очекује да ове године буде запослено још 3000 људи, а да скоро две трећине стартапова очекују раст бизниса за више од 50 одсто у овој години.

Како се наводи у истраживању, иако се у последње три године бележи раст броја стартапа у домаћем екосистему за 20 до 30 одсто сваке године у односу на претходну, стартапови се суочавају и са одређеним изазовима, а као три највећа изазова за српске стартап фирме су финансирање, запошљавање и придобијање купаца.

Директор Иницијативе Дигитална Србија и директор пројекта Предузми идеју Небојша Бјелотомић истиче да су српски стартап фирме, поред ширења својих тимова, већински окренути ка повећању продаје и прикупљању капитала.

Претходна година обележена је великим бројем активности, инвестиција и других дешавања у области стартап предузетништва, које су утицале на развој пословања иновативних бизниса. Ми у Иницијативи 'Дигитална Србија' се трудимо да пратимо таква кретања и на основу њих, у сарадњи са партнерским организацијама креирамо програме који ће домаћим стартапима омогућити раст и отворити врата глобалној стартап сцени, рекао је Бјелотомић.

Додаје да нам резултати Стартап скенер 2023 дају прилику да видимо до које тачке развоја је стигао наш екосистем и да проценимо која су то поља на којима треба највише радити како би наши иновативни бизниси могли да се такмиче на различитим тржиштима.

Такође, наглашава, Стартап скенер свим заинтересованима пружа податке о томе како се српски стартапови финансирају, ко су њихови оснивачи, али и какви су њихови планови у контексту запошљавања нових чланова тима и ширења пословања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести